Европейската комисия съобщи, че започва първото си задълбочено разследване по

...
Европейската комисия съобщи, че започва първото си задълбочено разследване по
Коментари Харесай

ЕК проверява обществена поръчка у нас за доставка на влакове от Китай

Европейската комисия заяви, че стартира първото си задълбочено следствие по подозрения за нарушение на разпоредбите за задграничните дотации в Европейски Съюз. Проверката касае социална поръчка на Министерството на превоза и известията в България за доставка на влакове.

Уточнява се, че комисията е получила данни от китайско държавно сдружение (CRRC Qingdao Sifang Locomotive Co., Ltd., дъщерно на CRRC Corporation), което е изпълнило отговорностите си да рапортува покупко-продажби на висока стойност. Обществената поръчка планува доставка и поддръжка на влаковете, както и образование за българските чиновници. Според европейските правила за задграничните дотации сдруженията са длъжни да оповестяват за присъединяване в търгове за публични поръчки в Европейски Съюз, когато прогнозната стойност на контракта надвишава 250 милиона евро и когато сдружението е получило най-малко 4 милиона евро задгранично финансиране от най-малко една страна отвън Европейски Съюз в последните три години, разяснява Европейска комисия.

След предварителния обзор на полученото съобщение комисията е решила да стартира задълбочена инспекция, тъй като открива признаци, че китайското сдружение е получило задгранична дотация, която изкривява вътрешния европейски пазар. Комисията трябваше да реши дали задграничното финансово присъединяване съставлява дотация, която директно или непряко дава изгода за сдружението, и дали това разрешава на сдружението да показа безпричинно преференциална оферта, се показва в известието.

При инспекцията Европейска комисия в допълнение ще оцени хипотетичните задгранични дотации и ще получи цялата нужна информация, с цел да откри дали те може да са разрешили на китайското сдружение да показа безпричинно преференциална оферта при присъединяване в търг. Подобна оферта може да докара до загуба от страна на други компании, участващи в процедурата за публичната поръчка, отбелязва Европейска комисия.

След привършване на инспекцията комисията може да одобри задължения, поети от сдружението, в случай че те изцяло и дейно преодоляват пазарното изкривяване; да забрани възлагането на поръчката, или да не прави несъгласие. Комисията разполага със 110 работни дни - до 2 юли, с цел да вземе дефинитивно решение. Предприемането на инспекцията не предрешава резултата от следствието, написа в известието.

Допълва се, че въпросното китайско сдружение е най-големият производител на влакове в света във връзка с приходите. Българската социална поръчка е за 20 електрически влака, както и за поддръжката им за 15 години. Предвидената стойност на контракта е към 1,2 милиарда лв. (610 милиона евро).

През последните години задграничните дотации наподобява са изкривили вътрешния пазар на Европейски Съюз, в това число като дават незаслужено преимущество за придобиване на сдружения или за печелене на публични поръчки, в ущърб на лоялната конкуренция, се показва в известието. Европейска комисия прибавя, че подхванатата през днешния ден инспекция демонстрира решимостта й да резервира целостта на вътрешния пазар, тъй че получателите на задгранични дотации да не могат да се възползват от незаслужено преимущество за печелене на публични поръчки.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР