Европейската комисия съобщи, че предава Малта на Съда на ЕС

...
Европейската комисия съобщи, че предава Малта на Съда на ЕС
Коментари Харесай

ЕК предава Малта на съд заради златните паспорти


Европейската комисия заяви, че предава Малта на Съда на Европейски Съюз поради това, че страната продължава да издава паспорти против задгранични вложения, известни като " златни " паспорти.

Според комисията даването на паспорти против вложение на избрани суми в стопанската система на дадена страна от Европейски Съюз, без вложителите да имат същинска връзка с тази страна, е в нарушаване на разпоредбите.

През октомври 2020 година Европейска комисия настоя Малта да приключи тази активност, като до момента държавното управление в Ла Валета е издало " златни " паспорти на няколко хиляди непознати вложители и техните фамилии.

След нахлуването на Русия в Украйна, Малта спря до ново разпореждане издаването на такива паспорти за съветски и беларуски жители, само че продължава да дава документи за всевъзможни други чужденци, регистрира комисията.

Уточнява се, че придобиването на паспорт на страна от Европейски Съюз дава опция за свободно придвижване, достъп до единния пазар и правото на гласоподаване и присъединяване в изборите за евродепутати.

" Златните " паспорти (гражданство) и визи (право на престой) засягат въпросите за сигурността, прането на пари, избягването на налози и корупцията, отбелязва Европейска комисия. Допълва се, че след гледище на комисията Кипър е прекратил издаването на такива документи и Европейска комисия обмисля идващите стъпки по откритата наказателна процедура против тази страна.

Комисията още веднъж отбелязва, че след наказателната процедура за " златните " паспорти в България, нашата страна е прекратила издаването на такива документи от 5 април тази година.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР