Европейската комисия съобщи, че на осем места в ЕС ще

...
Европейската комисия съобщи, че на осем места в ЕС ще
Коментари Харесай

ЕК създава център за суперкомпютри в София

Европейската комисия заяви, че на осем места в Европейски Съюз ще бъдат основани центрове за суперкомпютри - София, Барселона (Испания), Болоня (Италия), Каяни (Финландия), Миню (Португалия), Острава (Чехия), Бисен (Люксембург) и Марибор (Словения).

„ Днешният ден е исторически за Европа. Инвестицията на страните членки, дружно със средствата от Европейски Съюз, е в размер на 840 милиона евро. Суперкомпютрите са в основата на европейското софтуерно водачество и могат да създадат сполучливо конкурирането със Съединени американски щати и Китай. Днес България прави решителна крачка напред като страна с капацитет за районен водач в региона на суперкомпютрите. Благодаря на българския министър председател Бойко Борисов за поддръжката от началото на процеса, за който страната ни имаше основна роля в това число посредством конференцията през април 2018 година в София. “, съобщи Мария Габриел.-

„ Убедена съм, че новите центрове ще покачат конкурентоспособността на Европа. Но още по-важното е, че суперкомпютрите ще носят действителни и измерими изгоди за хората. Те ще играят значима роля в области като персонализираната медицина, основаването на медикаменти, нови артикули и материали, биоинженерството, енергетиката и прогнозирането на времето “, съобщи още българският еврокомисар Мария Габриел.
0:04

Центровете за свръхбързи калкулации ще работят в поддръжка на европейските научни служащи, индустрията и бизнеса и ще създават нови приложения в голям брой области - от основаването на медикаменти и нови материали до битката с изменението на околната среда, се показва в известието на Еврокомисията.

Комисарят акцентира, че тези суперкомпютри ще поддържат откривателите, индустрията и предприятията в Европа при основаването на нови приложения в необятен кръг от области – от създаването на медикаменти и нови материали до битката с изменението на климата. Европейското взаимно дружество за високопроизводителни изчислителни технологии EuroHPC е добър образец за съдействие сред страните в Европейски Съюз, което подтиква нововъведенията и прави Съюза водач на международно ниво в стратегически области. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР