Европейската комисия съобщи, че е одобрила предоставянето на 77 милиона

...
Европейската комисия съобщи, че е одобрила предоставянето на 77 милиона
Коментари Харесай

Еврокомисията одобри 77 млн. евро помощ, поискана от София за райони с висока безработица

Европейската комисия заяви, че е одобрила даването на 77 милиона евро държавна помощ в поддръжка на вложения в региони с висока безработица в България.

Според разпоредбите на Европейски Съюз Еврокомисията би трябвало да реши дали държавна помощ над избран размер няма да наруши конкуренцията на общия пазар и по тази причина държавните управления би трябвало да изискат утвърждението й преди да могат да задействат отпущането на държавна помощ.

Целта утвърдената във вторник скица е да се насърчи районното развиване. Служебното държавно управление е декларирало, че ще употребява помощта до края 2027 година

 Брюксел позволи държавни помощи за снабдители на ток и газ Брюксел позволи държавни помощи за снабдители на ток и газ

Помощта ще се състои в освобождение от корпоративен подоходен налог в поддръжка на първични капиталови планове на дребни и междинни сдружения в региони с висока безработица. Като планове, подлежащи на подкрепяне са основаване, разширение или смяна на производството на предприятия.

Подкрепата е предопределена за общини в България с ниво на безработица, по-високо най-малко с 25% от междинното за страната. Помощта за един адресат ще бъде 50% от допустимите капиталови разноски, като се изключи Югозападния регион, където оптималната сума ще е 25% от плануваните разноски.

През 2022 година Националният статистически институт регистрира рекордно ниска безработица в България от 4.7%, само че неналичието на претовареност измежду младежите надвишава 15%, като казусът е изключително изострен за Северна България.

България към този момент е прилагала схемата за подкрепяне на вложения в индустриални действия от дребни и междинни предприятия в региони с висока безработица през 2008 година Тя е въведена още веднъж през септември 2015 година, удължена през ноември 2020 година и изтече през декември 2021 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР