Европейската комисия съобщи, че днес е изплатила последната за годината

...
Европейската комисия съобщи, че днес е изплатила последната за годината
Коментари Харесай

ЕК дава още 1,5 милиарда евро помощ на Украйна

Европейската комисия заяви, че през днешния ден е изплатила последната за годината вноска от 1,5 милиарда евро от финансовата помощ за Украйна.

С това общата поддръжка доближи 18 милиарда евро и Украйна съумя да покрие непосредствените потребности от финансиране, се отбелязва в известието.

Уточнява се, че общата европейска поддръжка за страната и нейните жители доближава близо 85 милиарда от 2022 година насам с обезпечаването на филантропична, икономическа и военна помощ, както и със средствата за посрещане на украинските бежанци в Европейски Съюз.

Пояснява се, че отпуснатите през днешния ден средства са за изплащането на заплати и пенсии, за поддръжката на съществени публични услуги, измежду които работата на лечебни заведения, учебни заведения, и за обезпечаване на жилища за разселените поради войната, подхваната от Русия. Очаква се средствата да послужат също за възобновяване на разрушената от съветските удари инфраструктура.

На 14 декември Европейска комисия установи, че Украйна сполучливо е изпълнила контрактуваните условия и условията за транспарантно и дейно потребление на средствата. В известието се показва, че страната е подхванала стъпки за възстановяване на върховенството на закона и за независимостта на Специализираната прокуратура за битка с корупцията, предава Българска телеграфна агенция.

Украинските управляващи са определили началник на службата за битка с корупцията и са подобрили процеса за асортимент на съдии.

Комисията напомня, че през юни предложи бюджетът на Европейски Съюз до 2027 година да бъде нараснал с 50 милиарда евро поради потребностите на Украйна. На 1 февруари следващата година Европейският съвет още веднъж ще разиска измененията в бюджета, откакто не доближи до единогласие по-рано този месец.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР