Европейската комисия реши да предяви иск срещу България пред Съда

...
Европейската комисия реши да предяви иск срещу България пред Съда
Коментари Харесай

ЕК завежда дело срещу България заради липсата на права на жертвите на престъпления

Европейската комисия реши да предяви иск против България пред Съда на Европейския съюз. Причината е, че страната ни не е съобщила какви са подхванатите ограничения за транспониране в националното законодателство на Директивата за правата на жертвите . Крайният период за транспониране на директивата от страните членки беше 16 ноември 2015 г. 

През януари 2016 година Комисията изпрати публично уведомително писмо на България за това, че не е транспонирала директивата и не е съобщила на Комисията ограниченията за транспониране в избрания период. През март 2019 година Комисията предприе следващи дейности с стимулирано мнение , защото България не бе съобщила за цялостно транспониране.

След голям брой контакти с българските органи от 2019 година насам и като взе поради последните отговори на България, Комисията реши да предяви иск пред Съда на Европейския съюз, защото две разпореждания на Директивата за правата на жертвите към момента не са транспонирани в българското законодателство .

Понеже делото се отнася до несъобщаване на ограничения за транспониране на законодателна инструкция, Комисията ще изиска от Съда на Европейския съюз да наложи финансови наказания на България .

В ноемврийския пакет от решения по отношение на нарушавания от страна на страните членки, има още три решения по процедури за нарушавания по отношение на България:

· Европейска комисия изпраща публично уведомително писмо на България (INFR (2023) 2143), с цел да в профил минусите в транспонирането на Директивата по отношение на отпадъците.

· Европейска комисия изпраща стимулирано мнение на България (INFR (2022) 2068) за това, че не е подсигурила вярното осъществяване на уговорките ѝ за понижаване на излъчванията на няколко замърсителя на въздуха, както се изисква от Директива 2016/2284 за понижаване на националните излъчвания на някои атмосферни замърсители („ Директива за НТЕ “).

· Европейска комисия изпраща стимулирано мнение на България (INFR (2023) 0049) за това, че не е транспонирала разпоредбите на Европейски Съюз, открити с Директива (ЕС) 2019/2121 по отношение на презграничните преобразувания, сливания и разделяния.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР