Европейската комисия реши да предяви иск пред Съда на ЕС

...
Европейската комисия реши да предяви иск пред Съда на ЕС
Коментари Харесай

EК предяви иск срещу България заради мръсния въздух


Европейската комисия реши да предяви иск пред Съда на Европейски Съюз против България, защото страната не е осигурила изцяло осъществяване на решението на Съда от 5 април 2017 година — в него беше установено, че България не е изпълнила отговорностите си по европейското законодателство по отношение на качеството на атмосферния въздух, оповестиха от Европейска комисия.

По-конкретно в страната систематично и непрекъснато не са били спазвани пределно допустимите стойности за прахови частици (ПЧ10) и не са били подхванати подобаващи ограничения, с които да се подсигурява, че интервалът на превишаванията е допустимо най-кратък.

Тъй като искът се предявява по отношение на неспазване на предходно решение на Съда, той може да породи финансови наказания както за времето, минало след първото решение, по този начин и за времето от второто решение до обезпечаването на цялостното му осъществяване.

За да извърши решението, от българската страна се очакваше да одобри и приложи редица ограничения. Представените от нея данни, които обгръщат интервала 2015—2019 година, удостоверяват, че откритото от Съда систематично и непрекъснато неспазване продължава. Повече от три години след решението България към момента не е осигурила спазването на избраните в директивата пределно възможни стойности във всички свои зони за следене на качеството на въздуха и агломерации.

Постигнатите все още резултати са незадоволителни, защото България към момента не е почнала действително да ползва ограничения по места, посредством които да се обезпечи спазването на пределно допустимите стойности. Страната рапортува, че множеството ограничения се намират в подготвителна фаза или следва да влязат в деяние чак през 2024 година

В България се следят някои от най-сериозните превишавания в Европейски Съюз както на годишните, по този начин и на дневните пределно възможни стойности за ПЧ10, с произлизащите от това опасности за здравето на нейното население. Особено огромни са превишаванията при дневните пределно възможни стойности — те са маркирани в 90 дни годишно, т.е. над 2,5 пъти повече от позволеното според директивата.

В Европейския зелен пакт, в който е дефинирана упоритостта за реализиране на нулево замърсяване в Европейски Съюз, се подчертава върху намаляването на замърсяването на въздуха, което е един от главните фактори, засягащи здравето на индивида. Пълното използване на стандартите за качество на въздуха, заложени в законодателството на Европейски Съюз, е ключът към ефикасното запазване на човешкото здраве и околната среда. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР