Европейската комисия разследва сделката, която позволява на българския газов оператор

...
Европейската комисия разследва сделката, която позволява на българския газов оператор
Коментари Харесай

ЕК ни разследва за сделката за газ с Турция

Европейската комисия проверява договорката, която разрешава на българския газов оператор " Булгаргаз " да получи достъп до доставки на газ през Турция. Разследват се вероятни нарушавания на разпоредбите на Европейския съюз за конкуренцията, съгласно писмо, представено от ICIS.

В писмото, изпратено по-рано този месец, Генерална дирекция " Конкуренция " на Европейски Съюз изиска от " Булгаргаз " да изпрати обстоен лист с документи, в това число информация, обвързвана със съглашения за доставка с турския оператор " Боташ " и запазване на потенциал на турско-българската граница.

Освен това дирекцията изиска от " Булгаргаз " да изпрати информация за договорите, които са подписани или са в развой на договаряне, при които българският газов оператор може да работи като извънреден представител или дистрибутор за доставка на газ в България или другаде в Европейски Съюз.

Разследването идва на фона на опасенията, че " Булгаргаз " може да е единственото сдружение в Европейски Съюз, което има достъп до природен газ посредством турската инфраструктура и евентуално работи като медиатор за газ, обезпечен в Турция и доставен в района.

Когато съглашението беше оповестено за първи път през януари, Европейската федерация на търговците на сила изрази опасения за вероятни нарушавания на конкуренцията.

Българското държавно управление, образувано след парламентарните избори през април, също разпореди следствие на договорката за доставка като част от по-широк обзор на работата на предходната служебна администрация с претекста, че липсва бистрота и че тя ще коства на страната милиарди.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР