Европейската комисия разреши на Гърция да приложи схема за 2.27

...
Европейската комисия разреши на Гърция да приложи схема за 2.27
Коментари Харесай

Гърция ще подпомогне с 2.27 млрд. евро развитието на ВЕИ проектите

Европейската комисия позволи на Гърция да приложи скица за 2.27 милиарда евро за поддръжка на нови възобновими източници на сила. Очакванията са това да подтиква построяването на най-малко 4.2 гВт зелени енергийни мощности, което, общо взето, е колкото всичко налично сега в България, в това число дребните и огромните Водноелектрическа централа.

Планът е вложителите да получат така наречен контракти за разлика, чийто период ще е 20 години. Началото им ще е през 2025 година, когато евентуално ще бъдат построени първите нови съоръжения.

Това е следващата стъпка на Гърция в трансформиране на енергетиката си и намаляването на зависимостта й от импорт на ток, в това число от България. На този декор у нас проекти за сходни схеми за подкрепяне на вложения липсват и единствено след няколко години страната може от експортьор да се трансформира във вносител на сила.
Как го вършат гърците?
През лятото Европейската комисия към този момент разгласи скица за 30.5 милиарда евро във френската енергетика. Дания по същия метод получи позволение за 400 млн. евро сходна скица. Решението за гръцката скица за 2.27 милиарда евро е от края на ноември. Всичко това е част от дейната политика на тези страни за осъществяване на климатичните цели.
Реклама
Гръцкия проект за нови мощности от 4.2 гигавата включва фотоволтаици, другите типове вятърни турбини, биогаз, биомаса, геотермални източници и водни централи. Това значи, че освен ще се доразвият всички познати ВЕИ браншове, само че и ще стартира развиването на такива като геотермалните източници, които до момента не са били предмет на съществени вложения. В Гърция към този момент над 20% от електрическата енергия е зелена, като през януари тази година делът ѝ е бил даже 48% (заради вятърните централи). При реализацията на новия проект присъединяване на ВЕИ ще се удвои.

Моделът на схемата за държавна помощ планува провеждането на търгове, в които ще печели този, който предложи най-ниска цена на създаваната сила. Те ще са отворени и за участници от други страни, което значи, че даден план може да се осъществя в България, само че цялата създадена сила от централата да се продава в Гърция. Именно на тази цена ще бъде подписан 20-годишен контракт с двустранна награда за разлика. Което значи, че когато борсовата цена на електрическата енергия е под контрактуваната стойност, страната ще заплаща на производителя на електрическа енергия разликата. Но когато цената на тържищата е по-висока - производителят на електрическа енергия ще заплаща на страната " горницата ". Това, от една страна, подсигурява на производителите на сила от възобновими източници дълготрайна ценова непоклатимост, като им оказва помощ да създадат нужните вложения. От друга обаче, обезпечава на страната сила с ниска цена за дълъг интервал, като в моменти като настоящия - с високи борсови цени, ще може даже да печели.
Къде е България?
Докато Европа продължава да бута все по-напред зелените си периоди, България към момента няма обновена енергийна и климатична тактика. Първоначалните проекти бяха производството на ток от възобновими източници на сила в границите на съюза да е 32% до 2030 година, само че задачата към този момент 40%.

Засега обаче на българския пазар няма и не се плануват сходни схеми за стимулиране на вложенията. Всички планове за нови ВЕИ (най-вече соларни), които са в работна фаза, се развиват напълно на пазарен принцип, без каквото и да е отношение от страна на страната. В Плана за възобновяване има планувана скица за подпомагането на вложения във възобновима сила - общо 1.7 гВт, само че все още няма изясненост по кое време и дали тя ще се осъществя.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР