Европейската комисия работи по план, по който да предостави на

...
Европейската комисия работи по план, по който да предостави на
Коментари Харесай

Помощ в размер на 1,5 млрд. евро месечно за Украйна през 2023 г. планира ЕС

Европейската комисия работи по проект, по който да даде на Украйна месечна бюджетна поддръжка в размер на към 1,5 милиарда евро през идната година, оповестиха за " Politico " чиновници, осведомени с полемиката.

През май Европейски Съюз даде обещание 9 милиарда евро за така наречен макрофинансова помощ за Украйна, само че от тях единствено 6 милиарда евро получиха поддръжката на страните от Европейски Съюз, а досега са изплатени единствено 1 милиарда евро. В момента се разисква по какъв начин да бъдат предоставени останалите 3 милиарда евро.

" Предоставянето на краткосрочни облекчения в границите на макрофинансовата помощ за Украйна до момента се извършваше ad hoc ", съобщи на конференция в Брюксел комисарят на Европейски Съюз по въпросите на бюджета Йоханес Хан.

" С оглед на продължаващата потребност от помощ може да се обмисли по-структурно решение за по-висока степен на предвидимост и аз работя интензивно с страните от Европейски Съюз по метод, който да ни разреши да получим по-структурирана, предвидима и автоматизирана помощ най-малко за идната година ", добави Хан.

Киев пресмята, че дефицитът в бюджета му ще бъде към 3,5 милиарда $ на месец през идната година, а Съединени американски щати дадоха обещание да покриват 1,5 милиарда $ на месец, като желаеха от съдружниците си да създадат същото.

Комисията разисква с финансовите министерства на Европейски Съюз по какъв начин може да бъде оказана поддръжка. Общата сума, както и това каква част от нея ще бъдат безплатни средства или заеми, към момента се разискват, допълниха чиновниците. Предложенията могат да бъдат показани още през идната седмица или преди конференцията за възобновяване на Украйна в Берлин на 25 октомври, проведена взаимно от немското председателство на Г-7 и Европейска комисия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР