Европейската комисия пусна в действие Open Research Europe — платформа

...
Европейската комисия пусна в действие Open Research Europe — платформа
Коментари Харесай

ЕК пуска платформа със свободен достъп за публикуване на научни изследвания

Европейската комисия пусна в деяние Open Research Europe — платформа за издание на научни проучвания, която ще бъде налична за всеки.

Посредством тази платформа ще се показват резултатите от научните проучвания, финансирани по програмата на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения за интервала 2021—2027 година " Хоризонт Европа ", както и по предшестващата я стратегия " Хоризонт 2020 ".

Open Research Europe ще обезпечи както за откривателите, по този начин и за жителите безвъзмезден достъп до най-новите научни открития.

Тя директно ще спомогне да се отстранят някои от най-големите компликации, постоянно съпровождащи публикуването на научни резултати, каквито са да вземем за пример забавянията, пречките пред повторното потребление на резултатите и високите разноски.

" Ние би трябвало да ускорим научните открития, като насърчаваме по-широкото потребление на практиките на взаимни и отворени научни проучвания. Помагайки на откривателите да разгласяват своите резултати в режим на свободен достъп, Open Research Europe отстранява бариерите пред потока от познания и култивира среда за научни диспути. Това е единствено началото. Репутацията на тази платформа последователно ще се затвърди и тя ще се трансформира в желано място за издание за откривателите, работещи по стратегиите " Хоризонт 2020 " и " Хоризонт Европа ", и в неразделна част от европейското научноизследователско пространство. ", съобщи българският еврокомисар по въпросите на нововъведенията, научните проучвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

Платформата е незадължителна услуга за бенефициерите на стратегиите " Хоризонт Европа " и " Хоризонт 2020 ", с помощта на която те ще могат да извършват обвързваното с финансирането условие за неотложен свободен достъп, без това да значи разноски за тях.

На разположение на научната общественост към този момент са показани към 40 научни труда от разнородни проучвателен области.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР