Европейската комисия публикува разпределението на средствата по линия на REACT-EU

...
Европейската комисия публикува разпределението на средствата по линия на REACT-EU
Коментари Харесай

От подкрепа за търсещите работа в Белгия до финансиране на възрастните хора в България

Европейската комисия разгласява разпределението на средствата по линия на REACT-EU за 2022 година Около 11 милиарда евро (по настоящи цени) са към този момент разполагаем за програмиране по линия на политиката на доближаване във всичките 27 страни членки. Тези средства допълват предоставените през 2021 година съвсем 40 милиарда евро. Държавите членки ще могат да продължат да ползват ограниченията за възобновяване, увеличавайки устойчивостта на здравните системи, предприятията и поддръжката за най-уязвимите групи, като в същото време способстват за по целите в региона на околната среда и цифровите технологии за реализиране на интелигентно, стабилно и подпомагащо доближаването възобновяване.

Комисарят по въпросите на доближаването и промените Елиза Ферейра съобщи: REACT-EU е потвърдил триумфа си инструмент в поддръжка на възобновяване от рецесията с ковид и за реализиране на обективен екологичен и дигитален преход в Европейски Съюз. Страните от Европейски Съюз са програмирали съвсем всички средства по REACT-EU за 2021 г.; в този момент упорито призоваваме страните членки да показват бързо на Комисията промените на стратегиите си за транша за 2022 година за навреме асимилиране на средствата.

Комисарят, отговарящ за работните места и обществените права, Никола Шмит уточни: От поддръжка за търсещите в Белгия до финансиране на грижите за възрастните хора в България — приносът на REACT-EU към живота на европейските жители е осезателен още през цялото време на рецесията. С предоставените разполагаем за 2022 година 11 милиарда евро страните членки следва да продължат да употребяват оптимално този спомагателен източник на финансиране.

Средствата по линия на REACT-EU се отпускат на два транша, с цел да се регистрира напълно изменящото се икономическо и обществено влияние на пандемията. Разпределението е въз основа на данните за Брутният вътрешен продукт, безработицата и младежката безработица в обособените страни. Освен това при него се взема поради въздействието, оказано от коронавирусната пандемия върху стопанските системи на страните членки, по статистически данни към 19 октомври 2021 година

REACT-EU беше първият инструмент, предопределен за потребление по линия на NextGenerationEU, като първото заплащане в размер на 800 милиона евро беше осъществено на 28 юни 2021 година Бързото одобрение на ограниченията разреши на страните членки да разпределят 37 милиарда евро, като общият размер на заплащанията доближи 6,1 милиарда евро. В рамките на тези утвърдени ограничения 23,3 милиарда евро ще бъдат употребявани чрез Европейския фонд за районно развиване, 12,8 милиарда евро — чрез Европейския обществен фонд и 0,5 милиарда евро — чрез Фонда за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се лица.

Конкретни образци за солидарността на Европейски Съюз

Ето някои съответни образци за поддръжката, получена от хората и предприятията по линия на REACT-EU:

- Европейски фонд за районно развиване (ЕФРР): в Чешката република с помощта на ЕФРР се развива и модернизира военната болница в Бърно. В Швеция фондът оказва помощ на дребните и междинните предприятия да се възстановят от рецесията посредством развиване на цифровите технологии към нови пазари. Във Франция ЕФРР ще помогне за модернизирането на Центъра за битка с рака „ Анри Бекерел “, с цел да се обслужват повече пациенти. В Испания ЕФРР подкрепя прехода към цифрова стопанска система с акцент върху цифровизацията на публичните услуги, в това число електронно опазване на здравето и електронно образование, както и прехода към екологосъобразна стопанска система с помощта на електрическа подвижност в публичния превоз, усъвършенствана енергийна успеваемост и потребление на възобновими енергийни източници в публичните здания.

- Европейски обществен фонд (ЕСФ): във всички страни членки на жителите се дават образования, упътвания и кариерни съвещания, с цел да се усилят възможностите им за опазване на работните места или за намиране на нови. Така да вземем за пример в Белгия Европейски структурни фондове оказа помощ на засегнатите от пандемията хора да развият уменията си в посока на една екологична и цифрова стопанска система, да се ускори дуалното образование и да се предотврати отпадането от учебно заведение. В България личният състав, работещ на първа линия в битката с коронавирусната пандемия, получи в допълнение заплащане, а възрастните хора и хората с увреждания получават здравни и обществени вкъщи.

- Фонд за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ): в Австрия и Румъния да вземем за пример нуждаещите се деца получиха учебни принадлежности. В Естония, Франция, Люксембург и други страни членки най-нуждаещите се получиха хранителни помощи като топла храна и главно материално подкрепяне, да вземем за пример артикули за персонална хигиена. В Латвия средствата по линия на ФЕПНЛ бяха употребявани също и за обезпечаване на маски и дезинфектанти.

Неотдавна Комисията стартира договарянията с страните членки по отношение на потреблението на отпуснатия за 2022 година транш от средствата по линия на REACT-EU. Сега страните членки ще могат да изпращат на Комисията промените на стратегиите си. След като тези промени бъдат утвърдени, на страните членки ще се обезпечи достъп до новите средства от 1 януари 2022 година нататък. Инициативата REACT-EU е част от инструмента NextGenerationEU, посредством която за стратегиите по политиката на доближаване за 2021 година и 2022 година се дава в допълнение финансиране в размер на 50,6 милиарда евро (по настоящи цени), които да се употребяват до края на 2023 година Целта на REACT-EU е да се помогне за икономическото и общественото възобновяване от рецесията с ковид, като се предизвикват превъзмогването на последствията от рецесията и устойчивостта на здравните системи, предприятията и поддръжката за най-уязвимите групи. Финансовите средства способстват и за работата по целите в региона на околната среда и цифровите технологии за реализиране на интелигентно и стабилно възобновяване. По линия на REACT-EU разполагаем за 2021 година са към 40 милиарда евро, 92 % от които са към този момент са разпределени за капиталови стратегии. Финансирането беше употребявано главно като мост сред незабавните ограничения, подхванати при започване на рецесията, и превъзмогването на последствията от рецесията в дълготраен проект.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР