Европейската комисия прогнозира инфлацията в България за 2023 г. да

...
Европейската комисия прогнозира инфлацията в България за 2023 г. да
Коментари Харесай

Финансист: Инфлацията и цените ще останат високи

Европейската комисия предвижда инфлацията в България за 2023 година да бъде 7,8%. 

" Положителната вероятност е малко усъвършенствана в оценката на Европейска комисия, само че тя е в звук с упованията в Европа, за които изострен спад и стесняване на стопанските системи не се сбъдват по този метод. Топлата зима докара до спестявания в сметките. Между 7 и 8% инфлация в края на интервал значи междинна инфлация сред 10 и 12%. В момента междинната инфлация е към 13% ", съобщи финансистът и някогашен зам.-министър на финансите Любомир Дацов в ефира на " България заран ".

Той уточни, че обстановката сега е друга по отношение на останалите страни, а страната ни е една от дребното, в които има цялостна отплата на инфлацията с приходите. " Приблизително приходите изпреварват инфлацията. Тя се забавя или спада в някои области, само че приходите не спадат ", сподели Дацов.

Финансистът напомни икономическата прогноза за Европейска комисия.

" Проблемът с гоненето на приходите на инфлацията в България е значителен, тъй като значи, че няма котва. Инфлацията и цените ще останат високи, поради потребителското търсене. Доходите не престават да порастват точно, тъй като няма хора. Няма кой да предлага обществените услуги ", разяснява гостът.

По думите му инфлацията е разследване и диалозите би трябвало да стигнат и до политиците.

" Инфлацията ще продължи, даже ще бъдем радостни, в случай че в края на интервала инфлацията е 7-8%. Доходите и търсенето подхранват инфлацията и никой няма да вземе ограничения. Неравенствата се компенсират като се обезпечи качествено обучение и опазване на здравето на хората ", сподели някогашният зам.-министър на финансите и даде образец с Чехия.

" Чехия е страната с минимум неравенства в Европа. Но даже там 24% от популацията е със обилни неравенства. В България са двойно повече ", счита Дацов, който разяснява и увеличението на минималната работна заплатата през 2024 година

" Обезсмисля се правилото, че заплата се дава за труда, който се поставя. Минималната работна заплата в някои региони е междинна. Нанасяш круше на бизнеса в този регион ", стана ясно от думите на финансиста.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР