Европейската комисия призова днес Съвета на ЕС да вземе необходимите

...
Европейската комисия призова днес Съвета на ЕС да вземе необходимите
Коментари Харесай

Добрата новина! ЕК призовава Съветa на ЕС без отлагане да гласува за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген

Европейската комисия прикани през днешния ден Съвета на Европейски Съюз да вземе нужните решения без в допълнение закъснение, с цел да разреши на България, Румъния и Хърватия да вземат участие пълноценно в Шенгенското пространство. Това се показва в известие на комисията.

Уточнява се, че през днешния ден еврокомисарите са били осведомени с оценка на забележителните достижения на трите страни в използването на разпоредбите за Шенген. В продължение на години тези страни способстват доста за положителната работа на Шенгенското пространство, в това число при пандемията и неотдавна, откогато са изправени пред последствията от войната в Украйна, се показва в известието. Макар трите страни да са обвързани частично с разпоредбите за Шенген, инспекциите по границите с другите страни от Европейски Съюз са непокътнати, регистрира комисията. Пълното присъединение към Шенгенското пространство е условие за тези страни и затова би трябвало да им бъде позволено да се причислят, щом извършват изискванията, се показва в известието.

Комисията упорства, че разширението на Шенген ще увеличи сигурността с спомагателна отбрана на общите външни граници и дейно полицейско съдействие. Според оценката премахването на граничните инспекции ще спести време и ще улесни хората и бизнеса.

България е въвела мощно ръководство на границите с дейно наблюдаване и систематични гранични инспекции. Борбата с трансграничната престъпност е приоритет посредством интернационалното полицейско съдействие, в това число с Европол. Шенгенската осведомителна система е добре построена. България сподели, че разполага с нужните структури, които да подсигуряват спазването на главните права, като обезпечава достъп до интернационална протекция и съблюдава възбраната за отбиване на мигранти, се добавя в мнението на Европейска комисия.

Румъния също е поощрена за граничната защита, битката с противозаконната миграция и трафика на хора.

България и Румъния сполучливо приключиха процеса на оценка по Шенген през 2011 година, Съветът на Европейски Съюз призна завършването на процеса на оценка в две обособени изводи, само че не е взето решение за унищожаване на вътрешните граници повече от 11 години, регистрира комисията. Предвид времето, минало от 2011 година, както и с оглед подсилване на взаимното доверие и като се регистрират измененията в шенгенските правила от 2011 година насам, България и Румъния направиха взаимно изказване в Съвета на Европейски Съюз през март 2022 година. България и Румъния поканиха специалисти на доброволни начала, в съгласие с Европейска комисия, с цел да се срещнат с използването на измененията, отбелязва комисията.

Отчита се, че новата инспекция през октомври тази година е удостоверила, че България и Румъния освен са траяли, само че и доста са разширили използването на разпоредбите. Двете страни са потвърдили, че са образец за използването на шенгенските правила, декларира Европейска комисия. Изразена е също позитивна оценка за Хърватия.

Комисията разяснява, че на 8 декември Съветът на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи ще гласоподава по въпроса за пълноправното присъединяване на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство. Допълва се, че неотдавна Европейският парламент поддържа приемането на трите страни в Шенген и прикани за решение до края на годината.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР