Европейската комисия призова днес държавите от ЕС да не отменят

...
Европейската комисия призова днес държавите от ЕС да не отменят
Коментари Харесай

ЕК предупреди държавите от ЕС да не бързат с отпускането на covid-мерките

Европейската комисия прикани през днешния ден страните от Европейски Съюз да не анулират противоепидемичните ограничения бързо, тъй като това би довело до внезапно повишение на броя на новозаразените с ковид, предава Българска телеграфна агенция. 

Призоваваме страните да следват насоките на европейската работа за попречване и преодоляване на болесттите, съобщи представител на комисията. Той добави, че не е прочут подсилен от науката метод за анулация на рестриктивните мерки по метод, идентичен за всички страни. 

" Решенията за отваряне или затваряне на зимните курорти са напълно в пълномощията на страните и европейските институции нямат роля в това отношение. Призоваваме за положително координиране на дейностите сред страните. ЕК може само да насочва рекомендации по какъв начин да се обезпечат безвредни условия за зимна отмора, само че страните преценят на място заплахите на епидемиологичната среда ", означи представителят. 

Изказването от Европейска комисия идва часове, откакто стана ясно, че Германия се стреми към реализиране на съглашение на равнище Европейския съюз ски курортите да бъдат затворени до началото на януари за да се ограничи разпространението на ковид. 

Италианският министър председател Джузепе Конте към този момент поддържа отлагането на старта на ски сезона, само че акцентира нуждата от европейско решение. Президентът на Франция Еманюел Макрон даде да се разбере, че ски курортите във Франция ще останат затворени до Нова година. Но Австрия изрази безпокойствие от проект за затварянето им в целия Европейски Съюз, като финансовият министър Гернот Блюмел сподели, че в случай че Евросъюзът принуди ски регионите да останат затворени, „ това ще би трябвало да бъде платено “, а обезщетенията биха възлизали на милиарди евро. Швейцария, която не е членка на Европейски Съюз, към този момент отвори курортите си, за разлика от другите алпийски страни. Така че скиорите, които не могат да отидат в съседките ѝ, могат да прекарат зимните си отпуски там. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР