Европейската комисия прие регламент, установяващ задължителното присъствие на устройства за

...
Европейската комисия прие регламент, установяващ задължителното присъствие на устройства за
Коментари Харесай

От юли 2022 г. всички нови коли в ЕС ще са с ограничител на скоростта

Европейската комисия одобри правилник, установяващ наложителното наличие на устройства за интелигентно ограничение на скоростта (ISA) на всички нови транспортни средства (автомобили, леки и тежкотоварни търговски транспортни средства) от 6 юли 2022 година За моделите, които към този момент са пуснати в продажба и бъдат на пазара преди юли идната година (например осмото потомство на Volkswagen Golf), технологията ще е наложителна от началото на 2024 година, написа " 24 часа ".

За да се дефинира оптимално позволената скорост на избрани сектори от пътя, ISA може да се основава на картографски данни на навигационната система на транспортното средство и/или на камери на автомобила, които разрешават различаване на пътните знаци. Комбинацията от тези два източника на информация предлага най-хубава успеваемост, твърди Европейска комисия.

Производителите би трябвало да подсигуряват надеждността на определянето на скоростта (например посредством актуализиране на навигационната карта) в границите на 14 години от производството на даден модел. Европейска комисия също по този начин предизвиква страните от Европейски Съюз да се погрижат за знаците за ограничаване на скоростта и тяхната видимост по пътищата, с цел да може системата да работи по-добре.

Във всички случаи ISA би трябвало да осведоми лидера за скоростта, която би трябвало да се съблюдава. Тази информация би трябвало да бъде допълнена, по желание на производителя, от звуков или образен сигнал, в случай че избрана оптималната скорост е превишена. Винаги ще е допустимо да заобиколите ограничителя, да вземем за пример посредством по-силно натискане на педала на газта. Предвижда се лидерът да може изцяло или отчасти да деактивира системата.

Основният принцип е, че водачът остава виновен за спазването на разпоредбите за придвижване, гласи наредбата. Въпреки това, ISA се задейства автоматизирано при всяко включване на мотора на автомобила. ISA също по този начин ще събира информация, която се изпраща на способените органи за разбор. Те би трябвало да са публично анонимни и да не са свързани с моторното транспортно средство или обособения лидер.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР