Европейската комисия прие основната работна програма на Хоризонт Европа“ за

...
Европейската комисия прие основната работна програма на Хоризонт Европа“ за
Коментари Харесай

ЕС ще инвестира 13,5 млрд. евро в научни изследвания и иновации за 2 г.

Европейската комисия одобри главната работна стратегия на „ Хоризонт Европа “ за 2023—24 година, по която с към 13,5 милиарда евро ще бъдат подкрепени европейските научни сътрудници и иноватори, които търсят напредничави решения за екологичните, енергийните, цифровите и геополитическите провокации. Това оповестиха от пресслужбата на Европейски Съюз.

Финансирането е част от по-мащабната стратегия на Европейски Съюз за научни проучвания и нововъведения в размер на 95,5 милиарда евро – „ Хоризонт Европа “. Целта му е да се форсира постигането на климатичните цели на Европейски Съюз, повишението на енергийната резистентност и създаването на основни цифрови технологии. То ще поддържа и целеви дейности в поддръжка на Украйна, за повишение на икономическата резистентност и за постоянното възобновяване от пандемията от COVID-19. С цел рационализиране на европейската екосистема на научните проучвания и нововъведенията ще се финансират планове по отношение на присъединяване на научни сътрудници и иноватори на мероприятия в Европа, с подвижността, както и с построяването на свръхсъвременни научноизследователски инфраструктури.

Работната стратегия на „ Хоризонт Европа “ за 2023—2024 година се основава на признатия през март 2021 година стратегически проект на „ Хоризонт Европа “ за 2021—2024 година В правенето ѝ взеха присъединяване разнообразни заинтригувани страни, страните членки и Европейският парламент. На 1 декември Комисията откри най-голямата до момента социална консултация за предишното, сегашното и бъдещето на научно-изследователските и иновационни стратегии на Европейски Съюз „ Хоризонт “ за интервала 2014—2027 година Тя ще трае 12 седмици и ще способства за окончателната оценка на „ Хоризонт 2020 “, за междинната оценка на „ Хоризонт Европа “, както и за първичната работа по правенето на стратегическия проект на „ Хоризонт Европа “ за 2025—2027 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР