Европейската комисия прие миналата седмица пакет от предложения, които да

...
Европейската комисия прие миналата седмица пакет от предложения, които да
Коментари Харесай

Минаваме само на електрически коли от 2035 г.

Европейската комисия одобри предходната седмица пакет от оферти, които да преобразят стопанската система на Евросъюза за реализиране на упоритостите в региона на климата. Целта е политиките в енергетиката, земеползването, превоза и данъчното облагане да са в синхрон с поставените цели за понижаване на чистите излъчвания на парникови газове с минимум 55% до 2030 година спрямо нивата от 1990 година

Засега максимален отзив провокира желанието на Европейска комисия до 2035 година изцяло да отстрани нездравословните излъчвания от колите. Понеже електрическите коли са единствените, които удовлетворяват това условие, то де факто те ще станат единствените на пазара за нови коли, а возилата на дизел и бензин ще престанат да се създават.

През 2020 година Европа наложи междинен таван от 95 г въглероден двуокис на км на производителите на коли, който би трябвало да бъде понижен с още 37,5% през 2030 година В последна сметка понижението би трябвало да доближи 65% през 2030 година и 100% през 2035 година

Малко преди представянето на пакета шефката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз възнамерява да вкара безспорна последна дата, след която всички производители ще би трябвало да спрат да създават коли с мотори с вътрешно горене.

Като цяло препоръчаният пакет от ограничения ще поддържа нужното ускорено понижаване на излъчванията на парникови газове през идващото десетилетие

Те съчетават: потребление на търговията с излъчвания в нови браншове и по-строго използване на съществуващата скица на Европейски Съюз за търговия с излъчвания, по-разширено потребление на възобновими енергийни източници, по-висока енергийна успеваемост, по-бързо внедряване на типове превоз с ниски излъчвания дружно с инфраструктурата и горивата, които са им нужни, вземане предвид на данъчните политики с задачите на Европейския зелен пакт, ограничения за попречване на изместването на въглеродните излъчвания, както и принадлежности за запазване и разгръщане на нашите естествени въглеродни поглътители.



Схемата за търговия с излъчвания на Европейски Съюз (СТЕ на ЕС) дефинира цена за излъчванията на въглерод и лимитира годишните излъчвания от избрани икономически браншове. С нейна помощ сполучливо бяха понижени излъчванията от производството на електрическа енергия и енергоемките браншове с 42,8% през последните 16 години. Сега Европейска комисия предлага да се понижи още повече общият таван на излъчванията и да нарасне годишният ритъм на понижаване на излъчванията. Има също концепция безплатните квоти за излъчвания от въздухоплаването последователно да бъдат отстранени и да се извърши координиране със Схемата за компенсиране и понижаване на въглеродните излъчвания в интернационалното въздухоплаване (CORSIA), като за първи път бъдат включени в съдебна техническа експертиза на Европейски Съюз и излъчванията от корабоплаването. В отговор на забавеното понижаване на излъчванията при автомобилния превоз и сградния фонд се основава обособена нова скица за търговия с излъчвания за разпределението на горива за автомобилния превоз и постройките.

Определят се и по-високи цели за намаляването на излъчванията във всяка страна членка във връзка с постройките, автомобилния и вътрешния морски превоз, селското стопанство, отпадъците и дребните промишлени предприятия. Като се регистрират другите изходни позиции и потенциал на всяка страна членка, въпросните цели се основават на всеки обособен Брутният вътрешен продукт на глава от популацията с известни корекции, с цел да се вземе поради успеваемостта на разноските.

В Регламента по отношение на земеползването, горското стопанство и селското стопанство беше избрана обща цел на Европейски Съюз за усвояване на въглерод посредством естествени поглътители, която се равнява на 310 милиона тона излъчвания на CO2 до 2030 година Националните цели ще изискват от страните членки да положат старания и да усилят своите въглеродни поглътители, с цел да реализиран тази цел. Европейски Съюз би трябвало да се стреми в браншовете на земеползването, горското стопанство и селското стопанство да бъде реализирана индиферентност във връзка с климата до 2035 година, в това число що се отнася до излъчванията от селското стопанство, разнообразни от CO2, като да вземем за пример излъчванията от потреблението на торове и отглеждането на животни.

Самолети и кораби минават на нисковъглеродни горива

Авиационното и морското гориво водят до съществено замърсяване и за тях също се постановат специфични ограничения в допълнение към търговията с излъчвания. Регламентът за инфраструктурата за различни горива изисква въздухоплавателните средства и корабите да имат достъп до чиста електрическа енергия в основните пристанища и летища. Инициативата ReFuelEU Aviation ще задължи доставчиците на горива да смесват все по-голям дял устойчиви авиационни горива в горивото за реактивни мотори, зареждано на летищата в Европейски Съюз, в това число синтетични нисковъглеродни горива, известни като горива на основата на електрическа енергия.

Повече доходи от екологични налози

В преразгледаната Директива за данъчното облагане на енергийните артикули и електрическата енергия се предлага въпросното данъчно облагане да се съгласува с политиките на Европейски Съюз в региона на енергетиката и климата, като се предизвикват чистите технологии и се отстраняват остарелите освобождавания и понижените ставки, които понастоящем предизвикват потреблението на изкопаеми горива.



Новите правила имат за цел да понижат негативните последици от конкуренцията в региона на данъчното облагане на силата, като спомогнат за обезпечаването на доходи за страните членки от екологични налози, които забавят по-слабо растежа, в сравнение с облагането на труда.

Въвежда се и нов механизъм за въглеродна промяна по границите, който ще дефинира цената на въглеродните излъчвания при импорт на избран набор от артикули.

Предвижда се и нов обществен фонд за климата, който да подкрепя вложенията на жителите в енергийна успеваемост, нови отоплителни и охлаждащи системи и по-екологична подвижност.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР