Европейската комисия препоръча в неделя спиране на около 7.5 милиарда

...
Европейската комисия препоръча в неделя спиране на около 7.5 милиарда
Коментари Харесай

Еврокомисията иска замразяване на 7.5 млрд. евро от програми за Унгария

Европейската комисия предложи в неделя прекъсване на към 7.5 милиарда евро финансиране за Унгария поради корупция. Това е първият сходен случай в 27-членния блок под нова глоба, целяща по-добра отбрана на върховенството на закона.

Европейски Съюз вкара новата финансова глоба преди две години точно в отговор на това, което съгласно него съставлява подкопаване на демокрацията в Унгария, където министър председателят Виктор Орбан подчини съдилища, медии, неправителствени организации и университетски среди, както и ограничи правата на някои обществени групи по време на повече от десетилетие на власт.

Става въпрос за нарушавания на върховенството на закона, които компрометират потреблението и ръководството на фондовете на Европейски Съюз “, сподели еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан. „ Не можем да заключим, че бюджетът на Европейски Съюз е задоволително предпазен “.

Той посочи систематични нередности в унгарските закони за публичните поръчки, незадоволителни гаранции против спорове на ползи, недостатъци в ефикасното правосъдно гонене и дефекти в други ограничения против корупцията.

Хан сподели, че Комисията предлага прекъсване на към една трета от кохезионните фондове, планувани за Унгария от общия бюджет на блока за 2021-27 година

Въпросните 7.5 милиарда евро възлизат на към 5% от прогнозния Брутният вътрешен продукт на страната за 2022 година Сега страните от Европейски Съюз имат до три месеца, с цел да вземат решение по предлагането.

Хан сподели, че последното заричане на Унгария да отговори на рецензиите на Европейски Съюз е забележителна стъпка в вярната посока, само че към момента би трябвало да бъде превърнато в нови закони и на практика дейности, преди блокът да бъде укротен.
Корупцията
Правителството на Орбан предложи основаването на нова организация за битка с подкупите през последните седмици, защото Будапеща беше подложена на напън да обезпечи пари за болната стопанска система и форинта, най-зле представящата се валута в източната част на Европейски Съюз.

Орбан, който назовава себе си „ герой за независимост “ против светогледа на демократичния Запад, отхвърля Унгария - някогашна комунистическа страна с към 10 милиона души - да е по-корумпирана от останалите в Европейски Съюз.

Комисията към този момент блокира към 6 милиарда евро средства, планувани за Унгария по линия на Плана за възвръща поради същите опасения за корупция.

Унгария е имала нередности в близо 4% от изразходваните средства от Европейски Съюз през 2015-2019 година, съгласно органа за битка с измамите на Блока OLAF, което е най-лошият резултат измежду 27-те страни от Европейски Съюз.

Орбан също раздразни мнозина в Европейски Съюз, като поддържаше непрекъснати близки връзки с президента Владимир Путин и заплашваше да наложи несъгласие на глобите против Русия за воденето на война против Украйна.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР