Европейската комисия предяви иск срещу България и Словакия пред Съда

...
Европейската комисия предяви иск срещу България и Словакия пред Съда
Коментари Харесай

ЕК съди България заради директивата за възобновяемите енергийни източници

Европейската комисия предяви иск против България и Словакия пред Съда на Европейския съюз поради това, че двете страни не са транспонирали в националните си законодателства Директивата за силата от възобновими източници, осведомят от Европейска комисия.

Европейска комисия изиска налагането на финансови наказания за двете страни . Страните-членки е трябвало да транспонират директивата до 30 юни 2021 година. Единствено България и Словакия не са подхванали ограничения това да се случи.

Според Европейска комисия силата от възобновими източници е основен детайл от Европейския зелен пакт. Директивата за силата от възобновими източници, призната през 2018 година, обезпечава правната рамка за развиването на силата от възобновими източници в електроенергетиката, секторите на топлинната и хладилната сила и превоза в Европейски Съюз през актуалното десетилетие.

В нея се слага наложителна на ниво Европейски Съюз цел за 2030 година минимум 32 % от силата да се създава от възобновими източници. Също по този начин директивата улеснява присъединяване на жителите в енергийния преход, като дава опция за лично ползване и основаване на общности за сила от възобновими източници.

Европейската комисия предяви иск против Бълагрия, Ирландия, Гърция, Италия, Латвия и Португалия и поради неприлагане на Регламента за инвазивните непознати типове. Инвазивните непознати типове са растения и животни, които инцидентно или съзнателно се вкарват в район, където нормално не се срещат.

Шестте посочени страни членки не са изготвили, приложили и показали на Комисията проект за деяние (или набор от проекти за действие) за секване на най-важните пътища на нахлуване и разпространение на тези типове. Наред с това България и Гърция към момента не са основали система за наблюдаване на инвазивните непознати типове, които засягат Съюза, нито са я присъединили в съществуваща система, макар че крайният период за това условие изтече през януари 2018 година
 Европейска комисия стартира две наказателни процедури против България Обновена
Европейска комисия стартира две наказателни процедури против България

Заради измененията в законодателството за специалностите и регистрите за съдимост

Освен това против България стартира и наказателна процедура поради схемата за обезщетения за горивата. Европейска комисия показва, че страната ни е въвела ограничения, които опонират на наредбите за вътрешния пазар.

България вкара скица за отплата за гориво, която води до по-ниска цена на горивата единствено за притежателите на транспортни средства, регистрирани в България. Съгласно схемата ползвателите на регистрирани в България леки коли, мотоциклети и мотопеди имат право на по-ниски публични цени на горивата. Отстъпката в размер на 25 стотинки на литър се прилагаше единствено за коли с българска регистрация.

В тази връзка Комисията насочи искане към българските органи да съблюдават правилата за свободното придвижване на артикули, за свободното придвижване на жители и служащи, за недопускане на дискриминация на жителите на Европейски Съюз, както и разпоредбите за известяван според Директивата за бистрота в границите на единния пазар.

България разполага с два месеца, с цел да отговори на опасенията, изразени от Комисията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР