Европейската комисия предвижда инфлацията в България да достигне 12% до

...
Европейската комисия предвижда инфлацията в България да достигне 12% до
Коментари Харесай

12% инфлация у нас тази година прогнозира ЕК

Европейската комисия планува инфлацията в България да доближи 12% до края на годината. Това излиза наяве от икономическата прогноза на Европейска комисия за пролетта на 2022 година.

Очаква се растежът на действителния Брутният вътрешен продукт както в Европейски Съюз, по този начин и в еврозоната, в този момент да бъде 2,7 % през 2022 година и 2,3 % през 2023 година По отношение на България прогнозата е за нарастване на действителния Брутният вътрешен продукт с 2,1% през 2022 година и 3,1% през 2023г.

Европейска комисия показва, че от началото на 2021 година инфлацията набира скорост. За Европейски Съюз се чака тя да нарасне от 2,9 % през 2021 година на 6,8 % през 2022 година и да спадне до 3,2 % през 2023 година В България се чака инфлацията да доближи 11,9% през 2022 година, след което да намалее на 5% през 2023 година

Очаква се нивата на безработица да продължат да понижават — до 6,7 % през тази година и 6,5 % през 2023 година в Европейски Съюз, като за България прогнозата е от 5,4% през 2022 година и 5,3% през 2023 година

Според отчета на Европейска комисия, войната в Украйна е изправила стопанската система на Европейския съюз пред нови провокации, в миг когато Европейски Съюз се възвръща от икономическите последствия от COVID-19 пандемията.

Европейска комисия показва, че цените на силата водят до рекордно високи стойности на инфлацията.

Въпреки разноските за ограничения за намаляване на въздействието на високите цени на силата и за подкрепяне на хората, бягащи от Украйна, съвкупният бюджетен недостиг в Европейски Съюз се чака да намалее в допълнение през 2022 година и 2023 година, защото краткотрайните ограничения за поддръжка по отношение на COVID-19 не престават да бъдат отменяни. От 4,7 % от Брутният вътрешен продукт през 2021 година дефицитът в Европейски Съюз се чака да намалее до 3,6 % от Брутният вътрешен продукт през 2022 година и 2,5 % през 2023 година (3,7 % и 2,5 % в еврозоната).

След като през 2021 година понижа до към 90 % (97 % в еврозоната) от историческата върхова стойност от съвсем 92 % от Брутният вътрешен продукт през 2020 година (почти 100 % в еврозоната), съвкупното съответствие на дълга към Брутният вътрешен продукт на Европейски Съюз се чака да намалее до към 87 % през 2022 година и 85 % през 2023 година (съответно 95 % и 93 % в еврозоната), оставайки над нивото отпреди COVID-19.
 Европейската банка намали прогнозата си за българския стопански напредък
Европейската банка намали прогнозата си за българския стопански напредък

Главните аргументи за това са отрицателните последствия от съветската инвазия в Украйна и последвалите наказания

Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател по въпросите на стопанската система в полза на хората, съобщи, че преобладаващият негативен фактор, подбуден от войната сред Русия и Украйна, е внезапното повишаване на цените на силата, което води до рекордно високи нива на инфлацията и притиска европейските предприятия и семейства . Той добави, че икономическия напредък ще продължи, само че ще бъде по-слаб от предстоящото.

Паоло Джентилони, комисар по въпросите на стопанската система, съобщи, че съветското навлизане в Украйна предизвиква неимоверни премеждия и опустошения, само че също по този начин попречва икономическото възобновяване на Европа. Той акцентира, че войната е провокирала внезапно повишаване на цените на силата и в допълнение спиране на веригите на доставки, заради което в този момент инфлацията се чака да остане по-висока за по-дълго време.

Икономическата прогноза е основава на набор от механически хипотези по отношение на обменните курсове, лихвените проценти и цените на стоките, настоящи към 29 април. По отношение на всички други входящи данни, в това число хипотезите по отношение на държавните политики, в прогнозата е взета под внимание информацията, налична до 29 април в това число. Прогнозата се основава на хипотезата за липса на смяна в политиките, в случай че бъдат оповестени нови съответни и подробни ограничения, споделят още от Европейска комисия.
 Горивата и силата генерират най-вече инфлация
Горивата и силата генерират най-вече инфлация

На второ място е транспортният сектор
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР