Европейската комисия предупреди днес Румъния, че заради отстъплението в борбата

...
Европейската комисия предупреди днес Румъния, че заради отстъплението в борбата
Коментари Харесай

ЕК към Румъния: Предприетите промени в областта на правосъдието будят тревога

Европейската комисия предизвести през днешния ден Румъния, че поради отстъплението в битката с корупцията не би могла да приключи наблюдението по механизма за съдействие и инспекция, предава Българска телеграфна агенция.

Зам.-председателят на Европейска комисия Франс Тимерманс съобщи пред Европейския парламент в Страсбург, че комисията не би се поколебала да предприеме съответните дейности, в границите на механизма, или по различен метод. Предприетите от румънските управляващи промени в региона на правораздаването будят паника. Много румънци се тревожат, че тези дейности ще бъдат в ущърб на независимостта на правораздаването и битката с корупцията. Европейска комисия споделя тази оценка, уточни Тимерманс.

Той означи, че подхванатите в Румъния промени в законодателството са били порицани от Съвета на Европа, само че това не е било взето поради от Букурещ. Тимерманс посочи, че до края на този месец Съветът на Европа ще направи нова оценка, а след месец се чака идващият отчет на Европейска комисия по механизма за наблюдаване.

Постиженията на антикорупционното бюро доведоха до позитивни изводи в последните отчети за Румъния. Загрижени сме от последвалите събития. Доскоро отчитахме забележителен прогрес, а в този момент следим оттегляне от достиженията, съобщи Тимерманс.

Европейска комисия постоянно е подготвена да сътрудничи с управляващите. Ако законовите промени бъдат дефинитивно утвърдени, аргументите за позитивни отчети ще отпаднат. Европейска комисия ще одобри съответните изводи, в случай че рекомендациите не се вземат поради. Няма да се поколебаем да предприемем нужните дейности. Все още има опция за смяна, към момента не е прекомерно късно. Отговорността е в румънските институции, приканвам ги незабавно да вземат нужните ограничения, добави Тимерманс.

Румънският министър председател Виорика Дънчила съобщи, че е пристигнала в Екологичен потенциал, не с цел да дава пояснения, а от почитание. Тя означи, че хиляди румънци са били записвани скрито и животът им е бил съсипан около битката с корупцията. Дънчила означи, че тези дейности не са били прегледани в отчетите на Европейска комисия, въпреки да са довели до скалъпени обвинявания. По нейните думи става дума за корист, убегнала на Европейска комисия злоумишлено или поради приемането на неправилна информация.

Половината румънски магистрати бяха подведени под отговорност. Макар да не бяха наказани, те изгубиха работата си. Имаме положителната воля, ще вземем поради рекомендациите на Съвета на Европа, сподели Дънчила. Тя съобщи, че разправата с протестиращите в Букурещ през август е била обвързвана с използването на полицейски дейности, употребявани също в Белгия, Франция и Испания в сходни случаи. Дънчила прикани за равнопоставеност и за това да не се упорства в нейната страна да бъдат правени неща, които другаде не се вършат.

При последвалите изявления на евродепутатите групата на Европейската национална партия (ЕНП) означи, че Европейски Съюз не е единствено обединен пазар, а пространство на споделени полезности, залегнали в договорите за присъединение. ЕНП изрази недоумение за подхванатите промени в румънското законодателство. Протестиращите желаеха единствено да бъдат чути. Никога не подценявайте гласа на личния си народ. Екологичен потенциал е на страната на народа, съобщи групата на ЕНП.

Социалистите и демократите показаха, че върховенството на закона е за всички страни в Европейски Съюз, без значение дали са източни или западни. Никой не е против Румъния, желаеме единствено страната да напредва. Важно е да разберем какво са правили румънските секрети служби, прибавиха от тази парламентарна група.

Европейските консерватори и реформатори (ЕКР) обявиха, че румънците страдат поради държавното управление, което против тях. Румънците са честни хора, мнозина напуснаха страната поради неналичието на битка с корупцията, само че желаят да се върнат, показаха от ЕКР.

Групата АЛДЕ настоя да се приключи инерцията от Секуритате в активността на днешните румънски специфични служби. Либералите приканиха румънските управляващи да не следват образеца на Унгария и Полша, към този момент подведени под отговорност по член 7 от контракта за Европейски Съюз поради трайна опасност за върховенството на закона.

Зелените приканиха да се подхващат дейности занапред, с цел да не се стига до задействането на посочения текст от контракта за Европейски Съюз и против Букурещ. Румъния има традиция да се бори с диктатурата. Наблюдаваме обезпокоително остъпление. Законите стартират да позволяват злоупотребата с власт. Узаконявате корупцията, а по този начин хората губят религия в страната. Румънците губят пет пъти повече пари в корупция от разноските за обучение и опазване на здравето. Вместо да слушате хората, пращате против тях полиция. Румънците желаят единствено независимост, обявиха Зелените.

Европейската обединена левица настоя за следствие на дейностите, съпътствали августовските митинги в Румъния. Според тази парламентарна група румънците стачкуват и против предстоящата експлицитна възбрана за еднополовите бракове.

Групата " Европа на свободата и директната народна власт " означи, че се слага под въпрос съдействието сред правосъдните управляващи в Европейски Съюз поради измененията в румънските закони. Групата " Европа на народите и свободата " разяснява, че наподобява след Полша и Унгария, идва ред на Румъния да бъде подведена по процедурата на член 7 от контракта за Европейски Съюз. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР