Европейската комисия представи нова Стратегия за борба с трафика на

...
Европейската комисия представи нова Стратегия за борба с трафика на
Коментари Харесай

ЕК си постави за цел да пресече трафика на хора

Европейската комисия показа нова Стратегия за битка с трафика на хора (за интервала 2021—-2025 г.), съсредоточена върху предотвратяването на това закононарушение, изправянето на трафикантите пред съда, отбраната на жертвите и обезпечаването им на благоприятни условия да работят. Между 2017 година и 2018 година в Европейския съюз са регистрирани над 14 000 жертви. В международен мащаб облагите, осъществени от трафикантите, се правят оценка на 29,4 милиарда евро за една година. Тъй като се чака търсенето на употреба да продължи, трафикантите преориентират своята активност онлайн, а пандемията пък евентуално ще сътвори условия за по-интензивна употреба, в оповестената през днешния ден тактика се дефинират ограниченията, които ще разрешат на Европейски Съюз и неговите страни членки да продължат да ускоряват отпора си против това събитие, оповестиха от пресслужбата на Европейска комисия.

Заместник-председателят на Комисията Маргаритис Схинас, който дава отговор за одобряването на европейския ни метод на живот, съобщи: Борбата с трафика на хора е част от нашите старания да изградим Европа, която закриля. Трафикантите употребяват уязвимостта на хората. С оповестената през днешния ден тактика възприемаме тристранен метод, като използваме комбиниране от законодателство, политика и оперативна поддръжка и финансиране, с цел да понижим търсенето, пресечем незаконната активност и осигурим благоприятни условия на жертвите на това непоносимо закононарушение да работят.

Комисарят по въпросите на вътрешните работи Илва Йохансон съобщи: Трафикът на хора е закононарушение, за което няма място в нашите общества. Въпреки това нарушителите не престават да правят трафик на хора, най-вече на дами и деца и най-много за полова употреба. Дължим отбрана на жертвите и би трябвало да надигнем пред съда причинителите, които третират човешки същества като стока. Правим обзор на настоящите правила, с цел да проверим дали те към момента са пригодни, и ще оценим опцията за криминализиране на потреблението на услуги, предоставяни посредством употребата на жертви на трафик на хора.

Стратегията добавя настоящата всеобхватна правна и политическа рамка на Европейски Съюз за битка с трафика на хора, която се основава на Директивата за битка с трафика на хора. Комисията ще продължи да поддържа страните членки при транспонирането на Директивата и, в случай че е належащо, ще предложи промени, с цел да се подсигурява, че тя е подобаваща за задачата. Координаторът на Европейски Съюз за битката с трафика на хора ще продължи да играе основна роля в осъществяването на тази тактика.

А акцентът в Стратегията е подложен върху:

- Намаляване на търсенето, което предизвиква трафика на хора: Комисията ще оцени опцията да бъдат въведени минимални правила на Европейски Съюз за криминализиране на потреблението на услуги, предоставяни посредством употребата на жертви на трафик на хора, и дружно с националните органи и организациите на гражданското общество ще провежда акция за предварителна защита, ориентирана към секторите с огромен риск. Комисията ще обмисли също подсилване на Директивата по отношение на глобите против работодателите и ще предложи законодателство, уреждащо корпоративното ръководство, за да бъде изяснена отговорността на предприятията, както и ще даде насоки по отношение на задължението за надлежна инспекция, с цел да способства за предотвратяването на насилствения труд.

- Пресичане на икономическия модел на трафикантите, както онлайн, по този начин и офлайн: Комисията ще организира разговор с софтуерните и интернет предприятията, с цел да понижи потреблението на онлайн платформите за набиране и употреба на жертви. Тя ще предизвиква систематичното образование на правоприлагащите и правосъдните експерти в региона на разкриването и битката с трафика на хора.

- Защита, поддръжка и обезпечаване на благоприятни условия на жертвите да работят, със особено внимание към дамите и децата: задачата на Стратегията е да усъвършенства ранното идентифициране на жертвите и тяхното насочване към приемането по-нататък на помощ и отбрана, да укрепи стратегиите, които обезпечават на жертвите благоприятни условия да се оправят независимо и улесняват тяхното реадаптиране. Комисията ще финансира също образование, ориентирано към общественото измерение на пола и специфичните потребности на децата, с цел да помогне на полицията, обществените служащи, граничните чиновници и здравния личен състав да откриват жертвите.

- Насърчаване на интернационалното съдействие: защото половината от жертвите, разпознати в Европейски Съюз, са жители на страни отвън Европейски Съюз, съдействието с интернационалните сътрудници е от основно значение за справяне с трафика на хора. Европейски Съюз ще употребява набор от принадлежности на външната политика и оперативно съдействие, с цел да подкрепи битката с трафика в страните на генезис и директно прекосяване, в това число посредством специфични разговори за правата на индивида и сигурността, засилено съдействие със Съвета на Европа и постоянни и целенасочени връзка, дейности и продан на информация с делегациите на Европейски Съюз в страните сътрудници. Предстоящият План за деяние против контрабандата на мигранти ще способства също за разтрошаване на бизнеса на трафикантите, състоящ се от довеждането на жертвите в Европа, където да бъдат експлоатирани.

Трафикът на хора продължава да бъде сериозна опасност в Европейски Съюз макар постигнатия през последните години прогрес. Жертвите са най-вече дами и девойки, въвлечени в трафик за полова употреба. В третия отчет по отношение на напредъка в битката с трафика на хора, оповестен през октомври 2020 година, се съдържа фактологичен обзор на постигнатия прогрес, показват се трендовете, провокациите и основните въпроси в битката с трафика на хора в Европейски Съюз. Тъй като зад трафика на хора постоянно стоят проведени незаконни групи, Стратегията за битка с трафика на хора е тясно обвързвана със Стратегията на Европейски Съюз за битка с проведената престъпност, която също беше показана през днешния ден. Защитата на обществото от проведената престъпност, в това число битката с трафика на хора, е приоритет по Стратегия на Европейски Съюз за Съюза на сигурност. В Новия пакт за миграцията и убежището също се акцентира смисъла на ранното идентифициране на евентуални жертви от страни отвън Европейски Съюз на трафик на хора
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР