Европейската комисия представи две предложения, свързани с опазването на природата

...
Европейската комисия представи две предложения, свързани с опазването на природата
Коментари Харесай

Брюксел предлага единен етикет за екостоки

Европейската комисия показа две оферти, свързани с опазването на природата и търговията. От Брюксел оферират да се вкара обединен европейски етикет за стоките, създадени природосъобразно, или които не замърсяват околната среда. Предлага се също да се премине към по-честа корекция на развалени артикули, вместо те да бъдат заменяни с нови.
Според Комисията е належащо отсега нататък етикетите на артикули, като " безвредно за океана масло против слънчево изгаряне ", " блуза от модифицирана пластмаса " или " опаковка от 30 на 100 модифицирана пластмаса ", да се слагат единствено в случай че са направени в Европейски Съюз и в случай че изказванията, които съдържат, са научно потвърдени и тествани. Една от задачите е да се увеличи доверието на потребителите, които към този момент постоянно са комплицирани и подвеждани от етикетите.
По данни на Европейска комисия от 2020 година 53,3 на 100 от етикетите съдържат неразбираеми и подвеждащи сходни изказвания, а в 40 на 100 от случаите тези изказвания са неоснователни. Това предложение не визира към този момент одобрените европейски етикети за " био " произведения. 
Второто показано предложение планува потребителите и производителите да бъдат насърчени да поправят развалени артикули. Така ще се развиват нови бизнес модели и ще се поддържат тези, които оферират ремонти. Предвижда се търговците да оферират корекция за развалените артикули в гаранция, в случай че замяната не излиза по-евтино. Европейска комисия предлага потребителите да имат достъп до онлайн лист на работилниците, където изделията им може да бъдат поправени.
Според Еврокомисията годишно в Европейски Съюз се изхвърлят 35 млн. тона уреди, които подлежат на корекция, като суровините в тях са 30 млн. тона.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР