Европейската комисия представи днес предложенията си за защита на икономиката

...
Европейската комисия представи днес предложенията си за защита на икономиката
Коментари Харесай

Еврокомисията предлага данъчни и лихвени облекчения заради коронавируса

Европейската комисия показа през днешния ден предложенията си за отбрана на стопанската система в изискванията на зараза от COVID-19, съобщи Българска телеграфна агенция.

Предложените краткотрайни ограничения ще дадат опция за четири типа помощ - обезпечаване на безплатни средства и обособени данъчни облекчения; държавни гаранции по банковите заеми на дружествата; субсидирани обществени заеми за дружества; гаранции за банките, които дават поддръжка за действителната стопанска система. Европейска комисия е изпратила предлагането си до страните в Европейски Съюз.

Комисията предлага да бъде обезпечена помощ под формата на директно безплатно финансиране или данъчно облекчение - страните в Европейски Съюз ще могат да основат схеми за разпределяне на до 500 хиляди евро на сдружение за справяне с неотложни потребности от ликвидност. Това може да стане посредством директна дотация или данъчно облекчение.

Предлага се също даването на субсидирани гаранции за банкови заеми - страните да могат да дават гаранции или да основат гаранционни схеми в поддръжка на банкови заеми, взети от сдружения.

Предвидени са някои ограничавания за оптималния размер на заема, учредени на оперативните потребности на сдруженията. Гаранциите могат да бъдат свързани с вложения и с заеми за оборотни средства.

Помощ под формата на субсидирани лихви - страните в Европейски Съюз да могат да дават обществени и частни заеми на сдружения със субсидирани лихвени проценти. Тези заеми би трябвало да бъдат отпускани с рента, която е минимум равна на главната рента, използвана към 1 януари 2020 година плюс наградата за кредитен риск, съответстваща на рисковия профил на получателя, с разнообразни проценти за другите по мащаб сдружения.

Основната ставка е закрепена, с цел да се обезпечи по-голяма сигурност за изискванията на финансиране. Както при опцията за даване на субсидирани гаранции, това са ограничавания във връзка с оптималния размер на заема, които се основават на оперативните потребности на сдруженията. Заемите могат да се отнасят до капиталови потребности и оборотни средства.

Четвъртата мярка регистрира значимата роля на банките и други финансови медиатори за справяне с икономическите последствия от COVID-19. Предлага се краткотрайно страните да могат да решат да насочат помощта към действителната стопанска система посредством банки. Това е директна помощ за клиентите на банките, а не за самите банки, прецизира Европейска комисия. Мярката планува обезпечаването на по-голям размер на финансиране, по-рискови портфейли, по-малки условия за поръчителство, по-ниски гаранционни награди или по-ниски лихви.

Ако се наложи директна помощ за банките за превъзмогване на вреди, произлизащи от епидемията, такава помощ не би се възприела като изключителна поддръжка по разпоредбите за държавна помощ. По сходен метод това би се прилагало и за всяка остатъчна непряка помощ, предоставена на банките по краткотрайната рамка.

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (606)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР