Европейската комисия представи днес предложение за следващия многогодишен бюджет на

...
Европейската комисия представи днес предложение за следващия многогодишен бюджет на
Коментари Харесай

Еврокомисията представи проектобюджет на ЕС след Брекзит

Европейската комисия показа през днешния ден предложение за идващия дълголетен бюджет на Европейски Съюз до 2027 година. Предложението е обвързано с упованията Европа да играе по-голяма роля за обезпечаването на сигурност и непоклатимост в света, на фона на отдръпването на Англия. Днешното предложение планува понижаване на разноските и обезпечаването на нови запаси за бюджета. Финансирането на новите и главните цели на Европейски Съюз ще бъде непокътнато или увеличено, което значи, че средствата за други области ще бъдат понижени.

Предложението привежда бюджета на Европейски Съюз в сходство с политическите цели, като се насочва към областите, където Общността е в най-хубава позиция да реализира резултати.

1. Целенасочен бюджет: обезпечаване на запаси, които са задоволителни за осъществяване на задачите

Европейски Съюз е набелязал политическите си задания и се нуждае от ресурсите, с които да ги извърши.

Комисията предлага дълготраен бюджет на стойност 1,135 милиарда евро поети отговорности (по цени от 2018 г.) за интервала от 2021 година до 2027 година, което се равнява на 1,11 % от брутния народен приход (БНД) на ЕС-27. Това ниво на поетите отговорности се равнява на 1,105 милиарда евро (или 1,08 % от БНД) заплащания (по цени от 2018 г.). Тази сума съдържа също включването в бюджета на Европейски Съюз на Европейския фонд за развиване - главното средство на Европейски Съюз за финансиране на съдействието за развиване с страните от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн, който до този миг съставлява междуправителствено съглашение. Предвид инфлацията, този бюджет е съпоставим по мярка с сегашния бюджет за интервала 2014-2020 година (включително с Европейския фонд за развитие).

За да бъдат финансирани нови и неотложни цели, актуалните нива на финансиране ще би трябвало да бъдат увеличени. Инвестирането в този момент в области като научните проучвания и нововъведенията, младежите, цифровата стопанска система, ръководството на границите, сигурността и защитата, ще способства за постигането на прогрес, резистентност и сигурност. Например бюджетът за стратегия " Еразъм+ " и за Европейския корпус за съпричастност ще бъде подсилен.

Комисията прегледа сериозно въпроса в кои области могат да се създадат икономии и да се усъвършенства успеваемостта. Комисията предлага финансирането на общата селскостопанска политика и на политиката на доближаване да се понижи умерено - и за двете политики с към пет % - с цел да отразява новата реалност след напускането на Англия. Тези политики ще бъдат осъвременени, с цел да реализират същите резултати с по-малко запаси и даже да подкрепят новите цели. Например политиката на доближаване ще играе все по-важна роля за поддръжката на структурните промени и - в дълготраен проект - интеграцията на мигрантите.

Резултатът от тези промени ще откри израз в преразпределяне на бюджета, както и в ориентиране към областите, в които бюджетът на Европейски Съюз може да донесе най-големи изгоди.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР