Европейската комисия представи днес план за борба с рака, който

...
Европейската комисия представи днес план за борба с рака, който
Коментари Харесай

ЕК насочва 4 млрд. евро в усилията за борба с рака

Европейската комисия показа през днешния ден проект за битка с рака, който планува бюджет от четири милиарда евро.

Предвижда се до 2040 година едвам под пет на 100 от европейците да използват тютюневи произведения, като в същото време бъдат лимитирани използването на алкохол и замърсяването на околната среда.

Комисията ще разгърне акции за здравословните диети и физическата интензивност. За да се предотвратят раковите болести се планува имунизирането на най-малко 90 на 100 от застрашените девойките в Европейски Съюз и доста да се усили делът на ваксинираните момчета до 2030 година.

Европейска комисия отбелязва потребността от ранно разкриване на раковите болести с възстановяване на достъпа, качеството и проучванията, тъй че до 2025 година да бъдат изследвани 90 на 100 от хората в Европейски Съюз, които дават отговор на изискванията за инспекция за рак на гърдата, на маточната шийка и на дебелото черво. До 2030 година се планува 90 на 100 от нуждаещите се да имат достъп до национални центрове за битка с рака.

До края на тази година се планува да бъдат положени старания за възстановяване на достъпа до нови типове диагностика и лекуване. Европейска комисия предлага да се обезпечи усъвършенстване в качеството на живот на преболедувалите рак. Комисията планува да бъде основан Център за познания за рака, който ще помогне в научните и техническите разработки в тази област.

По данни на Европейска комисия предходната година е открито раково заболяване при 2,7 милиона жители на Европейски Съюз, а 1,3 милиона са умряли от тази болест. Отчита се, че последният повсеместен европейски проект за деяние против рака е от началото на 90-те години на предишния век и от този момент лекуването означи огромен прогрес, в това число с поддръжката на Европейски Съюз.

Общото икономическо влияние от рака в Европа се прави оценка на над 100 милиарда евро годишно. Без решителни дейности до 2035 година случаите на рак биха нарастнали с близо 25 на 100 и болестта би се трансформирало във водеща причина за смъртността в Европейски Съюз, регистрира комисията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР