Европейската комисия представи днес първия си доклад за общото състояние

...
Европейската комисия представи днес първия си доклад за общото състояние
Коментари Харесай

Какво ни каза Еврокомисията в последния си доклад |

Европейската комисия показа през днешния ден първия си отчет за общото положение на върховенството на закона в Европейски Съюз, съпроводен от 27 обособени отчета за всяка от страните членки.

В общия отчет за Европейски Съюз главните акценти за България са следните:

- Липсата на бистрота за собствеността на медиите, за което Европейска комисия показва угриженост. Мнозина български публицисти настояват, че е честа политическата интервенция в работата на медиите. 

- Пред България остават съществени провокации пред построяването на облик на антикорупционните служби като самостоятелни, справедливи и безпристрастни. Европейска комисия показва очакване за поредни дефинитивни присъди за корупция на високо ниво.

- У нас не са завършили законодателните процедури, свързани с ефикасната отчетност на основния прокурор. Остават нерешени въпросите, породили паника при съставянето на Висшия правосъден съвет (ВСС) и неговия Инспекторат.

В отчета, отдаден напълно на България, главните акценти са следните: 

- Широки пълномощия, каквито има българският основен прокурор, се срещат и другаде, само че опасенията са свързани с мястото на ръководителя на българската прокуратура във Висш съдебен съвет.

- Липсата на опция за дейно наказателно следствие на основния прокурор и неговите заместници е от дълго време отбелязвано събитие освен от Европейска комисия, само че и от Европейския съд по правата на индивида и Съвета на Европа. Европейска комисия показва очакване идните законови и конституционни промени в тази посока да бъдат съгласувани с рекомендациите на Съвета на Европа.

- Отбелязва се, че от лятото на тази година в страната са зародили митинги против положението на битката с корупцията, които показват недоволството от неналичието на същински прогрес в тази област. Борбата с корупцията в частния бранш може да се дефинира като приемлива, написа в документа. Европейска комисия регистрира, че у нас наказателна отговорност носят жителите, само че не и организациите, а това основава спънки в преследването на корупцията на високо равнище; 

 - Липсва бистрота на собствеността, а разпределението на средства от страната за българските медии не почива на ясни условия, въпреки да е от значително значение за активността на районните медии. Акцентира се, че у нас законът не не разрешава политици да имат медии.

- Получаването на социална информация е мъчно в България, като някои самостоятелни публицисти се постанова да употребяват закона за достъп до информация при работата си с обособени институции. За предходната година Съветът на Европа е записал осем случая от нашата страна, свързани с акции против проверяващи публицисти, посочили случаи на корупция. 

Очаквайте детайлности.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР