Европейската комисия представи днес нов доклад за състоянието на Шенгенското

...
Европейската комисия представи днес нов доклад за състоянието на Шенгенското
Коментари Харесай

В нов доклад ЕК отново изразява подкрепа за приемането на България и Румъния в Шенген

Европейската комисия показа през днешния ден нов отчет за положението на Шенгенското пространство, в който още веднъж показва поддръжката си за присъединението на България и Румъния до края на годината, заяви Българска телеграфна агенция.

Комисията още веднъж приканва Съвета на Европейски Съюз да разреши на двете страни да се причислят напълно към Шенген, се показва в текста. Преди към този момент 12 години комисията удостовери, че България и Румъния са подготвени да станат напълно част от пространството без гранични инспекции. През ноември 2022 година Европейска комисия удостовери още веднъж готовността на тези страни да се причислят.

Проверките в двете страни предходната есен освен потвърдиха заключенията от 2011 година, че България и Румъния извършват съответните условия, само че демонстрираха, че двете страни съответно ползват най-новите промени в разпоредбите за Шенген и имат основен принос за положителната работа на Шенгенското пространство, добавя Европейска комисия.

Комисията отбелязва, че запазването на инспекциите по границите има значими негативни последствия за стопанската система и околната среда, както и за българските и румънските жители, и за целия Европейски Съюз. Увеличеното време за очакване по границите води до дълги опашки от транспортни средства и високи разноски, понижена конкурентоспособност за бизнеса, спиране на веригите за доставки и понижени доходи за туризма. Несигурността, обвързвана със закъсненията по границите и бюрокрацията, може да отблъсне задграничните вложения и да подкопае икономическото и общественото доближаване сред страните в Европейски Съюз, се показва в отчета. Комисията цитира данни, съгласно които годишно инспекциите по вътрешните граници в Европейски Съюз водят до отделянето на 46 000 тона въглероден диоксид.

Комисията работи в тясно съдействие с шведското и идното испанско председателство на Съвета на Европейски Съюз, с цел да приготви решение за унищожаване на инспекциите допустимо най-скоро тази година. Румъния и България непрекъснато са работили като съществени участници в непрекъснатото развиване на достиженията на правото от Шенген. Крайно време е Европейски Съюз да извърши уговорката си да им даде пълноправно участие в Шенгенското пространство и да укрепи в допълнение европейското единение по този метод, декларира комисията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР