Европейската комисия представи днес насоки за правата на пътниците в

...
Европейската комисия представи днес насоки за правата на пътниците в
Коментари Харесай

Брюксел припомни какви са правата на пътниците в условията на епидемия

Европейската комисия показа през днешния ден насоки за правата на пасажерите в изискванията на зараза. Комисията отбелязва, че настоящите правила за " изключителни условия " (форсмажор) не плануват степени, затова се ползват и в тази ситуация с разпространяването на COVID-19.

За пътуващите със аероплан при анулация или забавяне на полет разпоредбите плануват обезщетение, връщане на платената сума за билета или предложение на пътешестване по различен маршрут при първа опция. Комисията предлага на пасажерите при анулация на полет да се предлага възобновяване на платената сума или потребление на различен маршрут " по-късно ", когато е комфортно за пасажера.

Когато пасажер самичък се откаже да пътува, възобновяване на цената на билета зависи от цената, по която е публикуван документът за транспорт. Дори когато превозвачът предложи ваучер, пасажерът резервира правото си да не одобри и да упорства за връщане на платената сума по билета.

Когато пасажер изиска възобновяване на цялостната сума по билета, или когато избере да пътува различен път, съгласно това по кое време би му било по-удобно, той губи правото да получи от превозвача храна или заслон. Правото се резервира, когато пасажерът би трябвало да изчака премаршрутиране при първа опция. Задължението на превозвача да обезпечи храна и заслон за пасажерите, които извършват съответните условия, е абсолютно.

Обезщетения не се изплащат, когато полет е бил анулиран 14 дни преди датата, за която е бил очакван, или при настъпването на изключителни условия.

Европейска комисия добавя, че анулацията на влакове би трябвало да бъде авансово съобщавана. Когато пътуващите с трен при преустановяване на услугата изявят предпочитание да продължат пътуването, имат правото на обезщетение, равно на 25 на 100 от цената на билета при забавяне от 60 до 119 минути и 50 на 100 от цената - при по-дълго забавяне.

Пътуващите с рейс по постоянна линия, които не са били обслужени, имат правото да получат обезщетение, равно на половината от цената на купения билет. Това право важи, единствено когато превозвачът не даде опция за премаршрутиране или за връщане на сумата по билета./БТА

Коронавирусът е най-голямата тематика за България и света, само че в случай че желаете да следите елементарно какво друго си коства да знаете, четете новата графа " Новини без ковид ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (673)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР