Европейската комисия представи днес две предложения - да се създаде

...
Европейската комисия представи днес две предложения - да се създаде
Коментари Харесай

Еврокомисията обяви предложение за цифрово евро

Европейската комисия показа през днешния ден две оферти - да се сътвори рамка за възможна нова цифрова форма на еврото, която Европейската централна банка може да емитира в бъдеще като допълнение към парите в брой и да се подсигурява, че хората и предприятията могат да продължат да получават и заплащат с евробанкноти и евромонети на всички места в еврозоната, съобщи пресслужбата на институцията.

Според представени в известието данни от изследване, макар че 60% от интервюираните биха желали да продължат да имат опцията да употребяват пари в брой, от ден на ден хора избират да заплащат цифрово като употребяват карти и приложения, издадени от банки и други цифрови и финансови сдружения. Тази наклонност се ускори с пандемията от COVID-19.

В отговор тези трендове, Комисията предложи две взаимно допълващи се групи от ограничения, с цел да подсигурява, че хората ще разполагат и с двата разновидността за заплащане - както в брой, по този начин и цифрово:

Цифровото евро ще подсигурява неприкосновеността на персоналния живот, като никой орган, в това число Европейската централна банка, няма да има достъп до персоналните данни на хората, се показва в известието.

Законно платежно средство

Еврото е " законно платежно средство " в еврозоната. Въпреки че приемането на пари в брой е приблизително високо в еврозоната, в някои страни членки и браншове породиха проблеми. Междувременно някои хора срещат компликации при достъпа до пари в брой, да вземем за пример вследствие на затварянето на банкомати и банкови клонове, отбелязва Еврокомисията.

Днешното ѝ предложение има за цел да подсигурява непрекъснатото и необятно приемане на парите в брой в цялата еврозона и също по този начин, че хората имат задоволителен достъп до пари в брой, с цел да могат да заплащат в брой, в случай че желаят това.

Държавите членки ще би трябвало да обезпечат необятно приемане на заплащанията в брой, както и задоволителен и ефикасен достъп до пари в брой. Европейската комисия би могла да се намеси, с цел да дефинира ограничения, в случай че е належащо.

Според Брюксел предлагането ще подсигурява финансовото приобщаване на уязвимите групи, които нормално разчитат в по-голяма степен на заплащания в брой, като да вземем за пример възрастните хора.

Цифрово евро

За да се приспособи към възходящата цифровизация на стопанската система, Европейската централна банка (ЕЦБ), сходно на доста други централни банки по света, изследва опцията за въвеждане на цифрово евро като допълнение към парите в брой.

Цифровото евро ще даде на потребителите различно европейско платежно решение в допълнение към съществуващите през днешния ден благоприятни условия.

Подобно на парите в брой през днешния ден, цифровото евро ще бъде налично наред със съществуващите национални и интернационалните частни платежни средства, като да вземем за пример карти или приложения. То ще работи като дигитален портфейл. Хората и предприятията биха могли да заплащат с цифровото евро когато и да е и на всички места в еврозоната.

Еврокомисията акцентира, че цифровото евро ще бъде налично за заплащания както онлайн, по този начин и офлайн, т.е. заплащанията биха могли да се правят от устройство към устройство без интернет връзка - да вземем за пример от далечен регион или под земята паркинг.

Въпреки че онлайн преводите ще оферират същото ниво на цялост на данните като съществуващите цифрови платежни средства, офлайн заплащанията ще подсигуряват висока степен на цялост на персоналния живот и отбрана на данните за потребителите, се споделя в известието.

 България разисква с Европа потреблението на еврото като паралелна валута България разисква с Европа потреблението на еврото като паралелна валута

Според него те ще разрешат на потребителите да правят цифрови заплащания, разкривайки по-малко персонални данни, в сравнение с в този момент при осъществяване на картови заплащания - т.е. тъкмо както при заплащане в брой, и също като тегленето на пари в брой от банкомат. Никой орган няма да може да види защо заплащат хората, когато употребяват цифровото евро офлайн.

Банките и другите снабдители на платежни услуги в целия Европейски Съюз ще популяризират цифровото евро измежду хората и предприятията. Основните услуги, свързани с цифровото евро, ще се дават гратис на физическите лица.

За да се насърчи финансовото приобщаване, физическите лица, които нямат банкова сметка, ще могат да открият и да имат сметка в пощенска работа или различен обществен индивид, като да вземем за пример локален орган. Такава сметка би била лесна за прилагане, в това число за хора с увреждания.

От търговците в еврозоната ще се изисква да одобряват цифровото евро, като се изключи доста дребните търговци, които могат да решат да не одобряват цифрови заплащания (тъй като разноските за основаване на нова инфраструктура за приемане на заплащания в цифрово евро биха били непропорционални).

Цифровото евро би могло също по този начин да бъде солидна основа за по-нататъшни нововъведения, като да вземем за пример разреши на банките да дават новаторски решения на своите клиенти, счита Европейската комисия.

Широкото съществуване и потребление на цифрови пари в централните банки също би било значимо за паричния суверенитет на Европейски Съюз, изключително когато други централни банки по света стартират да създават цифрови валути. Това е значимо и на фона на развиващия се пазар на криптовалути.

 Европейски Съюз изравнява прехвърлянията на криптовалута с банковите преводи Европейски Съюз изравнява прехвърлянията на криптовалута с банковите преводи

С днешното предложение се дефинират правната рамка и главните детайли на цифровото евро, което, откакто бъде признато от Европейския парламент и Съвета, ще даде опция на Европейската централна банка в последна сметка да вкара цифрово евро.

ЕЦБ ще взема решение дали и по кое време да емитира цифровото евро. Този план ще изисква забележителна спомагателна техническа работа от страна на ЕЦБ, се добавя в известието.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР