Европейската комисия представи днес допълнителни планове за постигане на целта

...
Европейската комисия представи днес допълнителни планове за постигане на целта
Коментари Харесай

ЕК иска повече действия срещу загубата на пчели и други опрашители


Европейската комисия показа през днешния ден спомагателни проекти за реализиране на задачата на Европейския съюз да спре намаляването на броя на опрашителите като пчелите до 2030 година, оповестява Българска телеграфна агенция.

" Учените споделят, че една трета от всички типове пчели, пеперуди и летящи мухи в този момент са в внезапен спад и това е в действителност обезпокоително ", уточни в Брюксел еврокомисарят по околната среда Виргиниюс Синкявичюс.

Европейски Съюз към този момент си сложи за цел да обърне наклонността за понижаване на насекомите опрашители до 2030 година, само че многократните апели на жителите за решителни дейности против загубата на опрашители накараха Комисията да показа спомагателни ограничения, се споделя в известие за пресата.

Решаващо за спасяването на популациите от опрашители е намаляването на риска и използването на пестициди, съобщи Синкявичюс.

Освен това Комисията желае да усъвършенства опазването на типовете и местообитанията, в това число посредством основаването на екологични коридори, възобновяване на местообитанията в селскостопански ландшафти, възстановяване на местообитанията на опрашители в градските региони и справяне с въздействието на изменението на климата и инвазивните непознати типове.

Общо 80 % от културите и дивите цъфтящи растения зависят от опрашването от животни, като загубата на опрашители е една от най-големите закани за природата, благосъстоянието на хората и продоволствената сигурност, съгласно комисията.

" Изчезването на опрашителите би довело до раздробяване на екосистемите. Това безусловно би било призрачен сън ", означи Синкявичюс.

Европейският парламент и страните членки би трябвало да одобрят предлагането на Еврокомисията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР