Европейската комисия представи днес допълнителни насоки за пресичането на епидемията

...
Европейската комисия представи днес допълнителни насоки за пресичането на епидемията
Коментари Харесай

Еврокомисията настоя проверките заради вируса да не водят до опашки по границите

Европейската комисия показа през днешния ден спомагателни насоки за пресичането на епидемията от новия ковид, съобщи Българска телеграфна агенция.

Комисията отбелязва, че задачата е по едно и също време да бъде защитено здравето на хората, като бъдат лимитирани вредите за стопанската система.

Брюксел упорства хората, за които е открито заразяване, да получават лекарска грижа в страната, от която идват или където са пристигнали, при координация на дейностите сред двете страни. Допълва се, че по границите може да се ревизира здравословното положение на пътуващите, без да се вкарват гранични инспекции.

Еврокомисията изяснява, че разликата сред гранични инспекции и инспекции на здравето е в това, че граничарите могат да откажат да позволен пасажер да влезе в дадена страна, до момента в който при установяването на болен е редно той да бъде пропуснат, с цел да получи лекарска грижа. Комисията упорства прилежащите страни да съгласуват дейностите си и да правят здравни инспекции единствено от едната страна на общата граница.

Брюксел регистрира правото на страните от Европейски Съюз да вкарат инспекции по границите поради заплаха за публичния ред, само че отбелязва нуждата сходни дейности да не водят до скупчването на опашки, където нараства заплахата от предаване на болестта.

Уточнява се, че страните от Европейски Съюз би трябвало постоянно да одобряват назад свои жители и хора, на които са издали позволения за непрекъснато престояване, както и да улесняват прекосяването на други жители на Европейски Съюз, които се завръщат в домовете си. Допълва се, че страните имат правото да постановат карантина на пътуващите, за които се откри заплаха да разпространят болест.

Европейска комисия прибавя, че през границите би трябвало да се обезпечи придвижването на храни, медикаменти и защитни средства.

Предлага се страните от Европейски Съюз да обезпечат по границите коридори за по-бързото прекосяване на товарни колета. Отчита се нуждата от улеснено прекосяване на границите от водачи на товарни транспортни средства, на машинисти на влакове, на водачи и самолетни екипажи, с цел да се обезпечават услугите от максимален публичен интерес.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (539)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР