Европейската комисия предложи в сряда да бъдат дадени бонуси на

...
Европейската комисия предложи в сряда да бъдат дадени бонуси на
Коментари Харесай

Бонуси за бедните фармацевти, за да не ни лишават от лекарства?

Европейската комисия предложи в сряда да бъдат дадени бонуси на фармацевтичните компании, които не разделят пазарите на дребни и огромни, тъй че новите медикаменти да стигат по-бързо до пациентите в Източна Европа.

Идеята се съдържа в дълго чаканата промяна на фармацевтичната промишленост в Европа, чиито правила не са променяни през последните 20 година

В момента пациентите в Източна Европа чакат приблизително две години повече от тези в западната част на Европейски Съюз, с цел да получат достъп до най-новите медикаменти на пазара. Здравният еврокомисар Стела Кириакиду даже сподели, че едвам 10% от най-новите лекарства се пускат в по-малките и по-бедни страни от Европейски Съюз спрямо по-големите пазари.

Стимули за стартиране на нови медикаменти и генерици

Затова Европейската комисия ще промени разпоредбите за регулаторна отбрана на медикаментите, с цел да подтиква производителите да лицензират новите си артикули по едно и също време в целия Европейски Съюз. В момента всяко ново лекарство има обезпечена отбрана от 11 години, през което време други производители не могат да го пускат на пазара под разнообразни търговски имена.

Комисията предлага този период да се понижи до 8 години, като фирмите ще получат в допълнение още 2 година, в случай че лицензират продукта си по едно и също време в 27-те европейски страни, още 1 година, в случай че той е с спомагателни лечебни индикации и с по още 6 месеца, в случай че на пазара няма други лекарства от същия тип и в случай че е взело участие в сравнителни клинични изпитвания.

Така на доктрина производителите могат да получат същата отбрана, само че ще би трябвало да оферират по-добри условия за пациентите, сподели Кириакиду в сряда в Брюксел при показване на предлагането за промяна на лекарствения пазар.

Промените ще разрешат на пазара да излизат по-бързо и генеричните медикаменти, които са по-евтини и по-търсени, изключително в страните, които желаят да понижат здравните си разноски или не разполагат с задоволително средства.

Предвижда се и понижаване на периодите за одобрение и лицензиране на медикаменти за европейския пазар от приблизително 400 дни в този момент до 180 дни.

Нови антибиотици

Европейската комисия предлага революционизиране и на схемата за нововъведения в създаването на нови антибиотици, защото досегашната не дава търсените резултати и фармацевтичните компании нямат интерес да създават нови антибиотици. Процесът е безценен и комплициран, а възвращаемостта - ниска, поради прецизните условия за изписване на антибиотици в Европейски Съюз, които лимитират използването им, заяви " Дневник ".

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ
СЗО: На Маршаловите острови и в Микронезия е открит нечист сироп за кашлица
Вижте кои ваксини са наложителни в България
Жълтите и зелените предписания стават електронни от 1 юни
В същото време резултатът от антибиотиците с времето отслабва, като се основава антимикробна устойчивост, която коства живота на към 33 хиляди европейци всяка година и 1.5 милиарда евро на здравните системи на страните членки.

Затова Еврокомисията предлага да се вкара система с така наречен " прехвърляеми ваучери ". Те ще се дават на фирмите, които създават в действителност нови типове антибиотици, а фирмите ще могат да ги трансферират към удължение на пазарната екслузивност на на други свои лекарства или да ги продават на други фармацевтични компании.

 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР