Европейската комисия предложи в неделя на Унгария да не бъдат

...
Европейската комисия предложи в неделя на Унгария да не бъдат
Коментари Харесай

ЕК дърпа ушите на Унгария, ще замразява 7,5 милиарда евро от еврофондовете

Европейската комисия предложи в неделя на Унгария да не бъдат изплатени 7,5 милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз поради опасения за корупция, съобщи “Евронюз ”. Според еврокомисаря по бюджета Йоханес Хан става въпрос за към една трета от средствата по кохезионните фондове, които страната получава от европейския бюджет. Или по-конкретно – за 65% от финансирането на 3 оперативни стратегии за доближаване, прецизира уеб сайтът “Политико ”.

За Брюксел това е следващата стъпка в процеса на използването на механизма за спазването на върховенството на закона, който бе стартиран против Будапеща през април. Механизмът дава опция на Европейската комисия да постанова финансови наказания на страни членки, “за да отбрани общия бюджет ”, ако те не зачитат европейските полезности. Той бе основан поради непрекъснатите провокации, които Полша и Унгария от години насочат по отношение на общата европейска политика.

Решението да бъдат наложени на Унгария финансови наказания е било взето с единогласие от еврокомисарите, разгласи Хан.  Мярката би трябвало да бъде утвърдена с квалифицирано болшинство от Съвета на Европейски Съюз в период от един месец, като има опция за удължение с още два месеца. По този метод в този момент топката е в ръцете на страните членки, които би трябвало да се произнесат дали ще поддържат предлагането.

Според “Политико ” Европейската комисия въпреки всичко е оставила отворена вратата за постигането на компромис,

посредством който Унгария да не се лиши от по този начин нужните ѝ средства. Изданието показва, че Брюксел е в дейни контакти с управляващите в Будапеща, които са поели ангажимент да приложат нови правила за ограничаване на риска от корупция и към този момент работят по разнообразни разновидности. Унгария е дала обещание да осведоми Брюксел за ограниченията, които е подхванала, до 19 ноември - т.е. най-ранната дата, на която фондовете може да бъдат замразени.

Това е първият случай, в който европейската изпълнителна власт прибягва до новите бюджетни правила, означи Хан. По неговите думи слабостите, с които Унгария би трябвало да се оправи, са свързани с метода на възлагане на публичните поръчки, предотвратяването на спора на ползи и законодателството против корупцията.

По-рано през седмицата Европейският парламент разгласи, че Унгария към този момент не може да бъде възприемана като пълноценна народна власт, и я дефинира като “електорална автокрация ”. Под това се има поради, че в страната постоянно се привикват и организират избори, само че при тях не са спазени демократичните правила и стандарти. Евродепутатите гласоподаваха документа с 433 гласа “за ”, 123 “против ” и 28 “въздържали се ”. Той е мощно алегоричен, само че няма обвързваща мощ за страните членки и не ги задължава да подхващат някакви съответни ограничения.

В резолюцията обаче за първи път европейска институция показва публично, че избрана страна членка не е същинска народна власт. Парламентаристите от Страсбург настояха Европейската комисия да спре или ограничи европейските фондове за Унгария по кохезионните стратегии и да не дава утвърждението си за проекта на страната за възобновяване и резистентност като отговор на систематичните нарушавания на правилата на общността от Будапеща. Предварително се говореше, че е допустимо да бъдат замразени до 15,7 милиарда евро.

В резолюцията си Европарламентът отбелязва, че е мощно смутен за независимостта на правосъдната власт и размерите на корупцията. Евродепутатите са загрижени за медийния плурализъм, академичната независимост, свободата на изповедание, на сдружаване, правото на равно отнасяне, в това число правата на ЛГБТИ+, също на малцинствата и на мигрантите.

В типичния си провокативен жанр унгарският министър председател Виктор Орбан назова “досадна смешка ” декларацията на евродепутатите

“Единствената причина да не се смеем на това е, че то е досадна смешка. За трети или четвърти път в Европейския парламент одобряват декларация, осъждаща Унгария. Първия път възприехме това като нещо значително. Но в този момент го възприемаме като смешка ”, съобщи Орбан от Сърбия, където бе посетител на сръбския президент Александър Вучич. Там той още веднъж се изрече остро против енергийните наказания на Европейски Съюз против Русия.

Независимо от това снизходително отношение заплахата този път очевидно бе преценена като по-реална, тъй като в събота началникът на премиерския кабинет разгласи, че държавното управление е готово с нови антикорупционни закони, които ще внесе за гласоподаване в Народното събрание още в понеделник. Будапеща дава обещание да сътвори самостоятелен антикорупционен орган, който да управлява изразходването на европейските средства.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР