Европейската комисия предложи в ЕС да бъдат въведени електронни шофьорски

...
Европейската комисия предложи в ЕС да бъдат въведени електронни шофьорски
Коментари Харесай

Брюксел предлага шофьорските книжки да станат електронни в целия ЕС

Европейската комисия предложи в Европейски Съюз да бъдат въведени електронни шофьорски книжки. Предложението е обвързвано с задачите да се реализира по-добър продан на данните, свързани с сигурността на пътя и осъществените в чужбина нарушавания да не остават ненаказани.

Комисията предлага лидер, лишен от право на ръководство на моторно транспортно средство в една страна от Европейски Съюз, да не може повече да кара и в останалите европейски страни. Запазва се опцията водачите да изискат издаването на удостоверение за правоуправление на пластмасова пластика, посочи на конференция еврокомисарят по превоза Адина Валян, представен от Българска телеграфна агенция.

Тя добави, че се предлага също шофьорски изпити да се поставят при навършването на 17 години.

Запазва се условието за навършване на 18 години за придобиването на право на ръководство на моторно транспортно средство. Предвижда се изпитателен период от най-малко две години за начинаещите водачи след сполучливото прекосяване на изпита, както и предписание за цялостна възбрана за ръководство в нетрезво положение. Отчита се, че две от всеки пет пътни катастрофи със смъртен случай включват присъединяване на лидер на възраст под 30 година, въпреки че младите водачи са единствено осем на 100 от всички водачи на коли в Европейски Съюз.

Валян посочи, че към този момент едвам 60 на 100 от санкциите, наложени за нарушавания на пътя в чужбина, се заплащат. Миналата година жертвите на пътя в Европейски Съюз са били над 20 000, като множеството от починалите са пешеходци, колоездачи и водачи на мотоциклети.

Комисията излезе с редица ограничения за възстановяване на сигурността на пътя.

Европейска комисия предлага в правилниците за придвижване по пътищата в Европейски Съюз като нарушавания да бъдат включени неспазването на задоволително разстояние по отношение на движещото се начело транспортно средство; рисковото изпреварване или паркиране; пресичането на непрекъснати бели линии на хоризонталната пътна маркировка; придвижването в насрещно платно; неспазването на разпоредбите за обезпечаване на кулоар за незабавни случаи; потреблението на претрупано транспортно средство.

Предложенията ще бъдат прегледани от Европейския парламент и Съвета на Европейски Съюз.

По време на брифинга еврокомисарят изведе пред скоби и данните за пътната сигурност в България и в Румъния, като заключи, че са неприятни.

" Пътната сигурност не зависи единствено от държанието на водачите. Състоянието на транспортното средство може да бъде измежду проблемите в България и Румъния, положението на инфраструктурата също може да бъде сериозен проблем в тези две страни. Събирането на санкциите може да бъде усъвършенствано ", съобщи еврокомисарят особено за двете балкански страни.

Валян посочи, че България и Румъния получават помощ от Европейски Съюз с продан на опит с страни, където данните са по-добри.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР