Европейската комисия предложи промени на препоръките за противоепидемичните ограничения в

...
Европейската комисия предложи промени на препоръките за противоепидемичните ограничения в
Коментари Харесай

Еврокомисията предлага постепенно облекчаване на мерките за пътуване

Европейската комисия предложи промени на рекомендациите за противоепидемичните ограничавания в Европейски Съюз, свързани със свободата на придвижване.
Комисията регистрира, че ситуацията се усъвършенства и предлага страните от Европейски Съюз последователно да облекчат ограниченията за пътешестване. Предлага се също смяна в общите индикатори за рисковите зони и въвеждането на опция за бързо обновяване на рестриктивните мерки (т. нар. "внезапна спирачка ") при нужда от противопоставяне на разпространяването на нови вирусни варианти на коронавирус.
Европейска комисия предлага хората, чиято имунизация е завършила и които имат съответното уверение, да бъдат освободени от условието за проучване или карантина.
Облекченията следва да се ползват и за преболедувалите, които са получили първа доза ваксина. За преболедувалите, които имат уверение и са получили най-малко една доза ваксина, следва да не се постановат проучвания или карантина в първите 180 дни след позитивен PCR тест.
Комисията предлага валидността на проучванията PCR да бъде 72 часа, на при бързите антигенни проби - 48 часа. Според Европейска комисия пътуващите от така наречен "зелени " зони следва да пресичат границите без ограничавания, при пътешестване от "оранжеви " зони страните следва да могат да изискват проучване (антигенно или PCR). При пътувания от "червени " зони страните следва да могат да постановат карантина, в случай че пасажерите не са си създали авансово проучване. Европейска комисия предлага пътуванията от "тъмночервени " зони по несъществени мотиви да бъдат мощно лимитирани и при тях да се постановат проучвания и карантина.
Според комисията малолетните, пътуващи със своите родители, би трябвало да бъдат освободени от карантина, когато на родителите им не се постанова тази мярка, да вземем за пример тъй като са имунизирани. Децата под 6 години също би трябвало да бъдат освободени от проучвания при пътешестване, се показва в предлагането.
За областите в оранжево предлагането е да се усили прагът на 14-дневен дял на случаите на новозаразени на 100 хиляди души население от 50 на 75. За "червените " зони се предлага смяна от 50-150 на 75-150 нови случая.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР