Европейската комисия предложи правила за насърчаване на ремонта на стоки,

...
Европейската комисия предложи правила за насърчаване на ремонта на стоки,
Коментари Харесай

С ново "право на ремонт" Брюксел иска да насърчи поправката на стоки

Европейската комисия предложи правила за поощряване на ремонта на артикули, с които цели да се реализиран икономии за потребителите и да се поддържат задачите на Европейския зелен пакт, като наред с другото се понижат отпадъците, съобщи пресслужбата на институцията.

Според Еврокомисията с предлагането ремонтите ще станат по-лесни и по-икономически преференциални за потребителите в съпоставяне със замяната на артикули.

Целта е също така с него да се подсигурява, че повече артикули се ремонтират в границите на законоустановената гаранция и че потребителите разполагат с по-лесни и по-евтини благоприятни условия за ремонт на артикули, които са механически ремонтируеми (като прахосмукачките, а напълно скоро и таблетите и смартфоните), когато законоустановената гаранция е изтекла или когато стоката към този момент не действа заради обезценка.

 Битката с измененията в климата: Българинът най-склонен да ремонтира къщата Битката с измененията в климата: Българинът най-склонен да ремонтира къщата

С предлагането се вкарва ново " право на ремонт " за потребителите както в границите на законоустановената гаранция, по този начин и отвън нея.

В рамките на законоустановената гаранция от продавачите ще се изисква да оферират ремонт, с изключение на когато той е по-скъп от замяната.

Извън законоустановената гаранция потребителите ще разполагат с нов набор от права и принадлежности, с цел да се трансформира " ремонтът " в лесна и налична опция: Сега следва предлагането на комисията да бъде признато от Европейския парламент и от съвета (държавите членки).

Неотдавнашно изследване на Евробарометър сподели, че 77% от европейците се усещат персонално виновни за предприемането на дейности, с които да се ограничи изменението на климата. Изхвърлените артикули постоянно са годни за прилагане артикули, които могат да бъдат ремонтирани, само че вместо това постоянно се изхвърлят прибързано, с което се основават 35 милиона тона боклуци, разхищават се 30 милиона тона запаси и се генерират 261 милиона тона излъчвания на парникови газове в Европейски Съюз всяка година.

Освен това се пресмята, че потребителите губят съвсем 12 милиарда евро годишно, когато избират да заменят, вместо да ремонтират, своя артикул.

Очаква се също по този начин самодейността да подтиква напредък и вложения в Европейски Съюз в размер на 4.8 милиарда евро.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР