Европейската комисия предложи по-строги ограничения за емисиите на вредни азотни

...
Европейската комисия предложи по-строги ограничения за емисиите на вредни азотни
Коментари Харесай

ЕС предлага по-строги стандарти за емисиите от превозните средства

Европейската комисия предложи по-строги ограничавания за излъчванията на нездравословни азотни оксиди и фини прахови частици от транспортните средства, в това число нови стандарти за замърсяване от спирачки и гуми, предава Ройтерс.

Европейският съюз прогресивно стяга рестриктивните мерки след въвеждането на " Евро 1 " през 1992 година Следващият стандарт, " Евро 7 ", е предопределен да се ползва за леки коли и микробуси от 1 юли 2025 година и за рейсове и камиони две години по-късно.

Комисията предложи по-ниски граници на излъчванията за камиони и дефинира равнища за леки коли и микробуси от най-ниските стойности на настоящия стандарт " Евро 6 ". Така да вземем за пример рестриктивните мерки за азотен диоксид за дизелови коли ще бъдат понижени до 60 мг на километър, настоящия стандарт за бензинови коли.

Предложението уголемява обхванатите условия на шофиране, като рискови температури и къси ежедневни пътувания до работното място. Той също по този начин удължава интервала, за който би трябвало да се ползват стандартите, като го удвоява за автомобил до 200 000 километра или 10 години.

Добавени са нови ограничавания за фини частици от прекъсване и изхабяване на гуми. Превозните средства също ще би трябвало да бъдат оборудвани с бордови системи за мониторинг на излъчванията.

Комисията споделя, че 70 000 случая на преждевременна гибел са породени от излъчванията от автомобилния превоз всяка година, три пъти повече от броя на смъртните случаи при пътнотранспортни катастрофи и че изгодите за здравето надалеч надвишават разноските.

Новите стандарти за нездравословни излъчвания идват след решение за ефикасна възбрана на продажбата на нови бензинови и дизелови коли от 2035 година

Европейската асоциация на производителите на коли ACEA съобщи, че предлагането за новия стандарт ще докара до по-високи разноски за транспортни средства с доста лимитирани изгоди за околната среда и рискува да забави прехода към превоз с нулеви излъчвания.

По-специално за камионите, производителите ще би трябвало да трансферират запаси от вложения в акумулатори и транспортни средства с горивни кафези.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР