Европейската комисия предложи нов набор от инструменти в опит да

...
Европейската комисия предложи нов набор от инструменти в опит да
Коментари Харесай

ЕК предлага нови инструменти за налагане на върховенството на правото

Европейската комисия предложи нов набор от принадлежности в опит да уреди по-добра отбрана на върховенството на правото в Европейски Съюз - тематика, която става все по-болезнена за Съюза особено поради няколко образеца в Източна Европа като Унгария, Полша, Румъния и в по-неглижирана степен - България.
Предложение номер едно е Европейска комисия да прави годишен обзор на положението на върховенството на правото, сходно на фискалния мониторинг, който прави Брюксел на всички държави-членки на Европейски Съюз - на бюджетните им дефицити и обществения дълг, написа Reuters. Освен това, Европейска комисия планува провеждането на годишна конференция за господство на закона с представители на университетските среди и правозащитни организации, както и други хрумвания за слагане на тематиката на по-видно място в дневния ред на Европейски Съюз.
Официално предложенията би трябвало да бъдат оповестени през днешния ден, 17 юли, и да бъдат разисквани от Европейския съвет на следващия ден, 18 юли.
Припомняме, че една от главните грижи на Европейски Съюз по тематиката с върховенството на правото е Полша и държанието на партията " Право и правдивост ", поради така наречен правосъдна промяна там, поставяща правосъдната власт под сериозния надзор на изпълнителната власт - с опцията правосъдният министър да прави директни назначения на висши позиции в правосъдната система. Отделно налице са проблемите и с Виктор Орбан в Унгария, като и против двете страни върви процедурата по член 7 на Европейския контракт, която може да докара до лишаване на правото на глас на двете страни в Европейския съвет, за което обаче би трябвало цялостно единогласие.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР