Европейската комисия предложи ковид сертификатите да важат 9 месеца след

...
Европейската комисия предложи ковид сертификатите да важат 9 месеца след
Коментари Харесай

Предлагат ковид сертификатите да са валидни 9 месеца

Европейската комисия предложи коронавирус документите да важат 9 месеца след окончателното имунизиране.

Периодът взема поради насоките на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) по отношение на използването на подсилващи дози 6 месеца след втората доза и планува спомагателен интервал от 3 месеца, с цел да се подсигурява, че страните могат да поправят акциите си за имунизация и да обезпечават достъп на жителите до подсилващи дози.

Засега няма решение какъв брой дълго ще важи документът, публикуван след подсилваща доза. Предполага се, че отбраната след подсилваща доза може да продължи по-дълго от тази, получена след първичната имунизация.

Еврокомисията ще следи новите научни доказателства по този въпрос и въз основа на тях може, в случай че е належащо, да предложи подобаващ интервал за приемане и за документите за имунизация, издадени след подсилващата доза.

Комисията предлага хората с годен документ да пътуват в Европейски Съюз без спомагателни ограничавания като слагане под карантина или проби. За хората без документ за имунизиране или преболедуване се планува при нужда да бъдат тествани - преди или след пътуването.

Предлага се страните от Европейски Съюз да дават преимущество за слагането на подписващи дози хората, чийто документи изтичат.

Еврокомисията предлага картата с цветовите зони да регистрира новите случаи на инфектирани в композиция с равнището на имунизирани в района. Картата с цветоните зони ще служи и за съгласуване на ограниченията за региони с изключително ниско („ зелено “) или изключително високо („ тъмночервено “) равнище на циркулация на вируса.

За пътуващите от „ зелени “ зони не би трябвало да се ползват ограничавания. Пътуването до и от „ тъмночервените “ зони не би трябвало да се предизвиква. Европейски Съюз планува пасажерите от " тъмночервени зони ", наранени най-тежко от пандемията, които не са имунизирани и не са преболедували, да се изследват преди потегляне и да се слагат под карантина след идване.

Комисията предлага измененията да влязат в действие от 10 януари следващата година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР