Европейската комисия предложи днес промени в правилата за борба с

...
Европейската комисия предложи днес промени в правилата за борба с
Коментари Харесай

Еврокомисията предлага мерки за защитена срещу измами система на ДДС в ЕС

Европейската комисия предложи през днешния ден промени в разпоредбите за битка с измамите с налога върху добавената стойност (ДДС), съобщи пресслужбата на институцията. Предлага се преустановяване на 25-годишния " временен " режим на Данък добавена стойност в Европейски Съюз. Измамите с този налог се правят оценка на 50 милиарда евро годишно.

Опростяване

В настоящата система на Данък добавена стойност търговията със артикули сред сдруженията се разделя на две покупко-продажби: освободена от Данък добавена стойност продажба в страната от Европейски Съюз по генезис и данъчно облагано придобиване в страната от Европейски Съюз по предназначение. С днешното предложение се поставя завършек на това разделяне на всяка обособена комерсиална договорка. Предвижда се трансграничната търговия със артикули да бъде избрана като " една данъчно облагаема доставка ", с цел да може стоките да се таксуват в страната, където доставката приключва, добавя еврокомисията.

С днешните промени ще се вкарат нужните разпореждания за основаване на онлайн портал или обслужване на едно гише за всички сдружения в Европейски Съюз за оповестяване на техния Данък добавена стойност. Системата ще бъде налична за сдружения отвън Европейски Съюз, които желаят да продават на компании в Европейски Съюз и които в противоположен случай трябваше да се записват за задачите на Данък добавена стойност във всяка страна от Общността. След въвеждането на новата система сдруженията ще би трябвало да дефинират един медиатор в Европейски Съюз, който да се занимава от тяхно име с формалностите по Данък добавена стойност.

По-малко администрация

С измененията се укрепва саморегулацията на Данък добавена стойност и се чака да се понижат административните стъпки, които би трябвало да изминат сдруженията при продажба на други сдружения в останалите страни в Европейски Съюз.

Специалните отговорности за докладване по отношение на преходния режим на Данък добавена стойност няма да бъдат нужни повече за търговията със артикули. Допълнителното фактуриране по отношение на търговията в Европейски Съюз ще се урежда с разпоредбите на страната на продавача.

Обикновено продавачът е виновен за събирането на Данък добавена стойност

С днешните промени се обяснява, че продавачът би трябвало да начислява дължимия Данък добавена стойност при продажба на стоките на своя клиент в друга страна от Европейски Съюз, като се ползва ставката на страната по предназначение. Придобиващият стоките ще бъде виновен за заплащането на Данък добавена стойност единствено когато е благонадежден поданик, приет от данъчната администрация.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР