Европейската комисия предложи днес пакет от мерки за подобряване на

...
Европейската комисия предложи днес пакет от мерки за подобряване на
Коментари Харесай

Еврокомисията предлага улеснен достъп и обмен на здравни данни

Европейската комисия предложи през днешния ден пакет от ограничения за възстановяване на достъпа до данни в Европейския съюз, съобщи пресслужбата на институцията. Днешните оферти се основават на Общия правилник за отбрана на данните, който ще стартира да се ползва от 25 май 2018 година

Осигуряване на данни за здравното обслужване

Планът цели да сложи жителите в центъра на здравните системи посредством обезпечаване на достъпа им до техните здравни данни и въвеждането на опция за трансграничното им шерване, потребление на огромни масиви от данни, позволяващи по-персонализирано слагане на диагнози и лекуване, както и по-добро предугаждане на епидемии и поощряване на подобаващи цифрови принадлежности. Те би трябвало да разрешават на обществените органи да употребяват по-добре здравните данни за научни проучвания и промени на системите на опазване на здравето.

Днешното предложение обгръща също оперативната съгласуемост на електронните здравни досиета, както и механизъм за доброволна съгласуваност на обмена на данни, в това число на геномни данни, по отношение на профилактиката и проучванията на болести.

По-добър достъп

Преразгледаното законодателство за информацията в публичния бранш обгръща данните, съхранявани от обществените предприятия в секторите на превоза и комуналните услуги.

С новите правила се лимитират изключенията, които разрешават на обществените органи да събират такси за повторното потребление на техните данни, надхвърлящи пределните разноски за разпространяване на данните.

Те също по този начин улесняват повторната приложимост на свободно наличните данни от обществено финансирани научни проучвания и задължават страните членки да разработят политики за свободен достъп.
И най-после, новите правила изискват, когато е използвано, да се внедряват механически решения, осигуряващи достъп до данни в действително време, да вземем за пример интерфейси за приложно програмиране (API).

Грижа за пациента

Еврокомисарят по цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел сподели, че " днешното известие е част от упорит проект - тактиката за цифровия обединен пазар, чиято цел е да ни обезпечи допустимо най-хубавата позиция, с цел да поддържаме нашите предприятия, да реализираме научноизследователска активност на най-високо ниво и да пазиме жителите на Европейски Съюз ".

" Както жителите, по този начин и бизнесът ще имат достъп до по-добри артикули и услуги, защото от ден на ден и повече данни ще бъдат разполагаем за нововъведения, учредени на данни ", добави тя.

Комисарят по опазването на здравето и сигурността на храните Витянис Андрюкайтис съобщи, че предложенията употребяват цялостния капацитет на цифровите технологии за възстановяване на опазването на здравето и медицинските проучвания. " Това ще докара до по-лесен достъп до здравни данни, а отсам до по-добра профилактика и грижа за пациента, бърза реакция при заплаха от пандемия и по-ефикасно лекуване ", добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР