Европейската комисия предложи днес нови правила, с които цифровата стопанска

...
Европейската комисия предложи днес нови правила, с които цифровата стопанска
Коментари Харесай

Еврокомисията предлага нови мерки за облагането на европейските дружества

Европейската комисия предложи през днешния ден нови правила, с които цифровата стопанска активност да се полза с налог по обективен и благоприятстващ растежа на стопанската система метод. Мерките ще затвърдят позицията на Европейски Съюз като международен лидер в създаването на данъчни закони, съобразени със актуалната стопанска система и цифровата ера.

Разцветът през последните години на цифровите сдружения да вземем за пример в региона на обществените медии, платформите за съдействие и доставчиците на онлайн наличие способства доста за икономическия напредък в Европейски Съюз. Действащите данъчни правила не обгръщат международни и виртуални виртуални, с малко или без физическо наличие. Промяната е голяма - през днешния ден девет от 20-те водещи сдружения по пазарна капитализация в света са цифрови, спрямо едно от 20 преди 10 години.

Тази посока би трябвало да се употребява във допустимо най-голяма степен, като в същото време цифровите сдружения заплащат своя дял от налозите. В противоположен случай има същинска заплаха за бюджетните доходи. Засега в Европейски Съюз междинната ефикасна данъчна ставка за цифровите сдружения е на половина по-малка от тази за нормалната стопанска система.

Европейска комисия направи две законодателни оферти през днешния ден:

Първото е за смяна на разпоредбите за корпоративно данъчно облагане, тъй че облагите да се регистрират и таксуват с налог там, където предприятията имат доста взаимоотношение с потребителите по дигитален път. Това е пожеланото дълготрайно решение на Европейска комисия.

Второто предложение е в отговор на апела на няколко страни за краткотраен налог, който да обгръща главните цифрови действия, които не се таксуват с налог в Европейски Съюз.

Предложение 1: Обща смяна на разпоредбите на Европейски Съюз за корпоративно данъчно облагане на цифровите действия

Това предложение ще разреши на страните да таксуват с налог облагите, получени на тяхна територия, даже и обещано сдружение да няма физическо наличие там. С новите правила онлайн предприятията ще способстват за бъджета в същата степен като нормалните сдружения.

Една цифрова платформа разполага с облагаемо " цифрово наличие " или виртуално място на стопанска активност в дадена страна от Европейски Съюз, в случай че дава отговор на едно от следните условия:

- годишните й доходи в дадената страна надвишават седем милиона евро;

- в дадената страна от Европейски Съюз през дадена данъчна година има повече от 100 000 потребители;

- през дадена данъчна година сред сдружението и бизнес потребителите са подписани повече от 3000 настоятелен контракта за цифрови услуги.

Новите правила ще трансформират и метода, по който облагите се отнасят към страните, тъй че по-добре да се отрази основаването на стойност онлайн, да вземем за пример според от това къде се намира потребителят сега на потреблението.

В същността си новата система обезпечава същинска връзка сред мястото на приемане на " цифровата " облага и мястото, където тя се полза с налог. Впоследствие мярката би могла да бъде включена в общата консолидирана основа за облагане с корпоративен налог.

Предложение 2: Временен налог върху някои доходи от цифрови действия

С този краткотраен налог дейностите, които към този момент не се таксуват дейно, ще стартират да носят неотложно доходи за страните. Данъкът ще помогне да се избегне разнородна комбинация от едностранни ограничения за облагане на цифровите действия в някои страни в Европейски Съюз в ущърб на единния пазар.

За разлика от общата промяна на Европейски Съюз на съответните правила за данъчно облагане, този индиректен налог ще се ползва за приходите от някои цифрови действия, които въобще не се таксуват с налог по настоящото данъчно законодателствдо. Тази система ще се ползва единствено като краткотрайна мярка, задействането на цялостната смяна, като са планувани лостове за понижаване на опциите за двойно данъчно облагане.

Данъкът ще се ползва за приходите от действия, в които главната роля за основаване на стойност имат потребителите и които са най-трудни за обгръщане от настоящите данъчни правила, като да вземем за пример доходи:

- получени от продажбата на онлайн пространство за реклама;

- получени от цифрови посреднически действия, които разрешават на потребителите да си взаимодействат с други консуматори и могат да улеснят продажбата на артикули и услуги посред им;

- получени от продажбата на данни, събрани от предоставена от потребителите информация.

Приходите от налога ще се събират от страната, в която се намират потребителите, а данъкът ще се ползва единствено за сдружения, чиито общи доходи от целия свят са 750 милиона евро и чиито доходи в Европейски Съюз са 50 милиона евро. Това ще помогне по-малките нововъзникващи и разрастващи се предприятияда да не понесат тежест. Ако данъкът се ползва при ставка от три %, чака се приходите за страните да възлязат на пет милиарда евро годишно.

Днешните оферти регистрират устрема на страните в Европейски Съюз да стигнат до непрекъснати и дълготрайни решения за съразмерни данъчни доходи от онлайн дейностите. Печалбите от доходоносни действия, да вземем за пример продажбата на събирани от потребителите данни и наличие, не се обгръщат от настоящите данъчни правила. Държавите в Европейски Съюз се пробват да намерят бързи едностранни решения на провокациите пред облагането на цифровите действия, което би породило законови усложнения и би основало за предприятията неустановеност във връзка с данъчното облагане. Единствено съгласуваният метод може да направи по този начин, че цифровата стопанска система да се полза с налог по обективен, благоприятстващ икономическия напредък и резистентен метод.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР