Европейската комисия предложи днес намаляване на преките субсидии за фермерите

...
Европейската комисия предложи днес намаляване на преките субсидии за фермерите
Коментари Харесай

Еврокомисита ядоса няколко страни с предложение за намаляване на фермерските субсидии

Европейската комисия предложи през днешния ден понижаване на директните дотации за фермерите и увеличение на каузи на средствата за дребните ферми, навличайки си рецензиите на Франция и на други огромни получатели на европейска селскостопанска помощ, съобщи " Ройтерс ".

Според проектите за бюджета на Европейски Съюз за 2021 - 2027 година фермерите ще получат към 232 милиарда евро директна поддръжка, което е понижение от над 30 милиарда евро по отношение на предходния седемгодишен бюджет. Общият бюджет за селскостопанска политика се предлага да бъде 365 милиарда евро, или с 5% по-малко в съпоставяне със настоящия.

Еврокомисията предложи дребните ферми да получават повече пари и предложи на страните членки да заделят 2% от директните фондове от Европейски Съюз за младите селски стопани, като въпреки всичко призна, че това може да насърчи по-големите ферми просто да се разделят. " Никой не стопира селските стопани да разделят фермите си ", сподели Фил Хоган, комисар по въпросите на земеделието и развиването на селските региони.

Земеделските министри на Франция, Испания, Португалия, Ирландия, Финландия и Гърция неотложно излязоха с общо изказване, обявявайки се срещу орязването на средствата, което би трябвало да бъде утвърдено от всички 27 страни членки, и приканиха за опазване на сегашните равнища на разноските.

Вчера българският министър на земеделието Румен Порожанов сподели в Народното събрание, че за България е планувано понижение на средствата за директни заплащания с 0.7%.

Френските фермери ще продължат да получават максимален дял от директните заплащания от Европейски Съюз – над 44 милиарда евро за 2021 - 2027 година, което обаче е спад спрямо 47.7 милиарда евро за сегашния интервал (2014 - 2020 г.).

Директните заплащания за фермерите ще продължат да образуват огромна част от селскостопанските разноски на Европейски Съюз, или една пета от общите разноски в планувания дълготраен бюджет от 1.1 трилиона евро.

За испанските селскостопански служащи, които са вторите по величина получатели на парите от Европейски Съюз, също ще има понижение – от 31.7 милиарда на 29.7 милиарда евро. Преките заплащания за италианските фермери ще намалеят до 22.1 милиарда от 24 милиарда евро.

Новости

Ето още някои от предложенията на еврокомисията:

- директните заплащания за земеделските стопани в размер над 60 000 евро ще бъдат понижени, а оптималният размер на заплащанията на стопанство (като напълно се вземат поради разноските за труд) ще бъде 100 000 евро. Целта на тази мярка е да се реализира по-справедливо разпределение на плащанията;

- дребните и междинните стопанства ще получават повече подкрепяне за хектар;

- директните заплащания ще бъдат обвързани с по-строги условия за запазване на околната среда и по отношение на климата;

- всяка страна членка ще би трябвало да задели част от отреденото ѝ финансиране за директни заплащания за предлагането на екосхеми, с които земеделските стопани да бъдат подкрепени да ползват по-стриктни условия от задължителните;

- минимум 30% от всяко национално финансиране за развиване на селските региони ще бъдат заделени за ограничения за запазване на околната среда и по отношение на климата;

- чака се 40% от общия бюджет на ОСП да има принос за ограниченията по отношение на климата;

- с изключение на опцията да трансферират 15% сред стълбовете страните членки ще могат да трансферират от дирек 1 към дирек 2 още 15% за финансиране на ограничения за запазване на околната среда и по отношение на климата (без национално съфинансиране).
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР