Европейската комисия предложи днес двустранен преглед на правилата, за да

...
Европейската комисия предложи днес двустранен преглед на правилата, за да
Коментари Харесай

ЕК иска промяна в правилата за надзор на капиталовите пазари

Европейската комисия предложи през днешния ден двустранен обзор на разпоредбите, с цел да облекчи по-малките капиталовите медиатори, а най-големите измежду тях, които са от голяма важност за стабилността на системата, ще бъдат подчинени на режима, прилаган към европейските банки.

Инвестиционните медиатори и услугите, които те дават, са жизненоважни за един добре работещ съюз на финансовите пазари (СКП). Наред с банките, финансовите пазари в Европейски Съюз обгръщат няколко хиляди дребни и огромни капиталови медиатори, които дават съвещания на своите клиенти, оказват помощ на сдруженията да се възползват от финансовите пазари, ръководят активи и обезпечават пазарна ликвидност, като по този метод улесняват вложенията в целия Европейски Съюз, уточни Европейска комисия.

Европейски Съюз се нуждае от по-силни финансови пазари, с цел да се насърчат вложенията, да се открият нови източници на финансиране за предприятията, да се дават по-добри благоприятни условия на семействата и да се укрепи Икономическият и паричен съюз.

Съгласно днешните оферти за огромна част от капиталовите медиатори в Европейски Съюз към този момент няма да се ползват разпоредбите, които в началото бяха създадени за банките. Промените са в сходство с предпочитаните задания на СКП: да се понижи административната тежест, да насърчи конкуренцията и да се засилят капиталовите потоци при опазване на финансовата непоклатимост. Същевременно най-големите и редовно значими капиталови медиатори ще останат подвластни на разпоредбите за контрол за банките.

Заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис, който дава отговор за финансовата непоклатимост, финансовите услуги и съюза на финансовите пазари, съобщи: " Нашите правила би трябвало да бъдат пропорционални и чувствителни към риска. По-малките капиталови медиатори ще се възползват от опростени условия, които подхождат в по-голяма степен на техния профил на риска. В същото време огромните медиатори, които поемат опасности, сходни с тези на банките, следва да бъдат контролирани и следени като тях. Прегледът ще разреши на капиталовите медиатори да реализират връзката сред спестяванията на потребителите и вложителите с предприятията. Новите правила ще подкрепят положителното действие на финансовите пазари при опазване на финансовата непоклатимост ".

Заместник-председателят на Комисията Юрки Катайнен, който дава отговор за работните места, растежа, вложенията и конкурентоспособността, сподели: " Целта е да понижим разноските във връзка със спазването на разпоредбите на Европейски Съюз. Днешното предложение за опростяване и стандартизиране на пруденциалните правила за капиталовите медиатори е в осъществяване на тази цел. Нашите правила би трябвало да поддържат централната роля, която тези медиатори играят при насочването на капиталовите потоци в финансовите пазари, като подсигуряват съразмерно покритие на рисковете в тяхната активност. По-голямата конкуренция и капиталова отбрана са двете страни на една и съща монета Ч насърчаването на доверието в пазара и поддръжката за икономическия напредък ".

Основни характерности на предлагането

Инвестиционните медиатори играят значима роля за улеснение на придвижването на спестовните и капиталовите потоци в целия Европейски Съюз. Те дават набор от услуги, които обезпечават на вложителите достъп до пазарите на скъпи бумаги и деривати. Тези услуги включват капиталови съвещания, ръководство на портфейли, извършване на нареждания за клиенти, които търгуват с финансови принадлежности, и подкрепяне на сдруженията при набиране на средства на финансовите пазари.

Предложението включва нови, опростени пруденциални правила за огромна част от капиталовите медиатори, които не са от редовно значение, без обаче да се заплашва финансовата стабилност; както и променени правила, с цел да се подсигурява, че огромните, редовно значими капиталови медиатори, които правят действия, сходни на банковите, и пораждат сходни опасности, са контролирани и следени като банки. В резултат на това Европейската централна банка (ЕЦБ), в качеството си на надзирател (чрез Единния контролен механизъм), ще реализира надзора над капиталовите медиатори от редовно значение в банковия съюз. Това ще обезпечи равностойно отнасяне на огромните финансови институции от редовно значение.

Новите правила разделят капиталовите медиатори, които не са от редовно значение на две групи. Капиталовите условия за най-малките и минимум рисковите капиталови медиатори ще бъдат в по-опростен тип. Правилата ще бъдат широкообхватни и задоволително надеждни, с цел да се включат рисковете за капиталовите медиатори, само че в същото време задоволително гъвкави, с цел да бъдат регистрирани другите типове бизнес модели и да се подсигурява жизнеспособността на тези сдружения. Към този тип медиатори няма да бъдат поставяни спомагателни условия по отношение на корпоративното ръководство или възнагражденията. Що се отнася до огромните медиатори, с тези правила се вкарва нов способ за оценка на рисковете въз основа на техните бизнес модели. За медиаторите, които търгуват с финансови принадлежности, те ще бъдат съчетани с опростена версия на съществуващите правила.

В предлагането също така като кредитни институции се дефинират капиталовите медиатори със редовно значение, които правят действия, сходни на банковите (т.е. вдишване на излъчвания и търгуване за лична сметка), и разполагат с активи над 30 милиарда евро. Тези медиатори със редовно значение ще бъдат третирани наедно с банките. Както беше обявено в прегледа на Комисията на активността на европейските надзорни органи (ЕНО), това значи, че техните интервенции в страните членки, които вземат участие в банковия съюз, са под директния контрол на ЕЦБ посредством Единния контролен механизъм.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР