Европейската комисия предложи днес бюджетната рамка на Европейския съюз за

...
Европейската комисия предложи днес бюджетната рамка на Европейския съюз за
Коментари Харесай

Брюксел предложи промени в бюджета на ЕС заради Украйна и миграцията

Европейската комисия предложи през днешния ден бюджетната рамка на Европейския съюз за интервала 2021-2027 година да бъде преразгледана, с цел да се помогне на Украйна, за ръководство на миграцията и за опазване на конкурентоспособността в региона на технологиите.
В известие на Еврокомисията се отбелязва, че Европейски Съюз е бил изправен пред поредност от невиждани и непредвидени провокации след приемането на Многогодишната финансова рамка (МФР) през 2020 година Едва излязъл от една от най-дълбоките международни стопански рецесии за повече от век, бруталната инвазия на Русия в Украйна е имала големи филантропични, стопански и бюджетни последствия.
Припомня се, че миграцията се ускори след пандемията, което натовари потенциала за приемане и интеграция на страните членки, а внезапното ускорение на инфлацията и лихвените проценти се отрази на бюджета на съюза.
Според известието в границите на сегашните си граници бюджетът на Европейски Съюз е дал мощен европейски отговор, само че оправянето с множеството провокации е довело до привършване на ресурсите, възпрепятствайки потенциала му да се оправи даже с най-неотложните провокации.
Затова с днешните си оферти Брюксел цели да укрепи стеснен брой предпочитани области, с цел да се подсигурява, че бюджетът на Европейски Съюз може да продължи да реализира най-важните цели.
Основните детайли на предлагането са:
Механизъм за Украйна, основан на безплатни средства, заеми и гаранции, с общ потенциал от 50 милиарда евро за интервала 2024-2027 година за посрещане на непосредствените потребности, възобновяване и рационализация на Украйна по пътя ѝ към Европейски Съюз.
2024 г: Европейски Съюз свърши парите за Украйна
Годишните суми ще се дефинират всяка година според от потребностите на Украйна и изменящата се обстановка. Действителното систематизиране сред заеми и безплатни средства също ще се взема решение годишно.
Укрепване на бюджета на Европейски Съюз за справяне с вътрешните и външните измерения на миграцията, както и с потребностите, произлизащи от световните последствия от нападателната война на Русия в Украйна, и за подсилване на партньорствата с основни трети страни с 15 милиарда евро.
За да обезпечи задоволително финансиране за ръководство на миграцията и граничния надзор, както и за използването на новия пакт за миграцията, Брюксел предлага да обезпечи 2 милиарда евро.
За да разреши на съюза да отговори на нарасналата икономическа и геополитическа неустойчивост, Европейска комисия предлага спомагателни 10.5 милиарда евро.
А с цел да се поддържа потенциалът на Европейски Съюз да реагира при рецесии и естествени бедствия, специфичният инструмент " Резерв за взаимност и незабавна помощ " би трябвало да бъде повишен с 2.5 милиарда евро.
Платформа за стратегически технологии за Европа (STEP) за поощряване на дълготрайната конкурентоспособност на Европейски Съюз във връзка с сериозните технологии в региона на цифровите, чистите и биотехнологиите.
Тук предлагането на Брюксел е да се разпределят спомагателни 10 милиарда евро за целеви стратегии: 3 милиарда евро за InvestEU, 0.5 милиарда евро за " Хоризонт Европа ", 5 милиарда евро за Фонда за нововъведения и 1.5 милиарда евро за Европейския фонд за защита.
Ефикасен механизъм за покриване на по-високите разноски за финансиране на  " Следващо потомство Европейски Съюз "  (инструментът за възобновяване от рецесията, подбудена от пандемията) заради невиждания скок на лихвените проценти. Нов специфичен " Инструмент EURI " ще покрива извънредно разноските, които идват в допълнение към първичните прогнози, направени през 2020 година
Предложените промени в бюджета, както и другите законодателни оферти, показани през днешния ден, в този момент ще бъдат разисквани с Европейския парламент и страните членки на Европейски Съюз в Съвета.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР