Европейската комисия предложи да увеличи с 3.4 млрд. евро общото

...
Европейската комисия предложи да увеличи с 3.4 млрд. евро общото
Коментари Харесай

България ще получи допълнителна помощ от ЕС за бежанците от Украйна

Европейската комисия предложи да усили с 3.4 милиарда евро общото предварителното финансиране по линия на помощта за възобновяване в интерес на доближаването и териториите на Европа (REACT-EU). Това се прави, с цел да се поддържат страните, които одобряват бежанци от войната в Украйна, заяви Европейската комисия.

Това решение ще форсира достъпа на страните членки до средства, които да изразходват за инфраструктура, настаняване, съоръжение и услуги в региона на заетостта, образованието, общественото приобщаване, опазването на здравето и грижите за децата, се споделя в известието.

Еврокомисията предлага предварителното финансиране от транша по линия на REACT-EU за 2021 година да се усили от 11 на 15 % за всички страни членки .

Освен това за страните членки на първа линия - Унгария, Полша, Румъния и Словакия, както и страните членки с максимален дял на идващите от Украйна по отношение на тяхното население (над 1 % сред 24 февруари и 23 март 2022 година - Австрия, България, Чехия и Естония) този % да се усили на 45, предлага Европейска комисия.

Така общият размер на предварителното финансиране се усилва с 3.4 милиарда евро, които ще бъдат изплатени на страните членки незабавно щом предлагането бъде утвърдено от съзаконодателите.

Тъй като броят на бягащите от войната пораства ежечасно и все още в страните членки тече регистрация на хората, ситуацията е доста динамично.

За да си сформира картина на ситуацията, онагледяваща натиска, пред който са изправени страните заради огромния брой идващи, Европейска комисия пресметна каузи на идващите по отношение на популацията въз основа на информация от страните членки. Тя е получена посредством мрежата на Европейски Съюз за готовност и ръководство на рецесии в региона на миграцията, посредством интернационалните организации и други надеждни отворени източници.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР