Европейската комисия предлага страните членки на ЕС временно да намалят

...
Европейската комисия предлага страните членки на ЕС временно да намалят
Коментари Харесай

ЕК предлага намалени данъци за производство на батерии и слънчеви панели

Европейската комисия предлага страните членки на Европейски Съюз краткотрайно да понижат налозите и да дават помощ за няколко основни производства, измежду които на акумулатори, слънчеви панели, вятърни турбини, термопомпи.

Това заяви през днешния ден ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Тези производства водят до понижаване на замърсяването на околната среда.

Европейски Съюз би могъл незабавно да способства с 250 милиарда евро за развиването на чистата стопанска система, добави тя.

Предложението е част от Индустриалния проект за Зеления пакт, показан от Комисията през днешния ден. Той включва Законодателен акт за промишленост без излъчвания. Целта на Акта е усилване на конкуретноспособността на тази промишленост в Европа и поддръжка на бързия преход към климатичната индиферентност.

Преходът към промишленост без излъчвания е нужен на фона на високите цени на силата, дължащи се на съветската експанзия в Украйна.
Опростена регулаторна среда
Целта на Акта е да бъдат разпознати задачите за потенциала на промишлеността без излъчвания и обезпечаване на регулаторна рамка, гарантираща бързо разрастване, както и опростено и ускорено издаване на разрешителни за планове в тази сфера.

Тази рамка е и първият дирек от Индустриалния проект. Тя ще бъде допълнена от Законодателен акт за основните първични материали. Той би трябвало да подсигурява задоволително огромен достъп до първични материали като редкоземните материали, които са витално значими за производството на основни технологии. Друго допълнение към рамката ще бъде и промяната на пазара за електричество, чиято цел е облагодетелстване на потребителите от по-ниските цени на възобновимите енергийни източници (ВЕИ).

Урсула фон дер Лайен посочи, че пре 2022 година Европейски Съюз е устоял на опита на Русия за изнудване с доставките на енергоизточници. Тя цитира данни, съгласно които Съюзът е съумял в последните месеци да създаде повече ток от ВЕИ, в сравнение с от газ.
По-бърз достъп до финансиране
Това е вторият дирек на Индустриалния проект. Той би трябвало да форсира вложенията и финансирането на производството на чисти технологии в Европа. В рамките на политиката на конкуренция Комисията желае да подсигурява равни условия на страните членки и те да могат да дават нужната помощ за ускорение на зеления преход. По тази причина Брюксел ще направи съвещания с страните от Европейски Съюз за промени във Временната рамка за държавната помощ при рецесия и преход. Ще бъде преразгледан и Общият правилник за изключения.

Европейска комисия ще улесни потреблението на европейските фондове за финансиране на нововъведенията в чистите технологии, производството и разгръщането им.
Подобряване на уменията
Третият дирек ще бъде фокусиран върху обстоятелството, че зеленият преход може да засегне сред 35 и 40 на 100 от работните места. Затова би трябвало да бъдат развити умения, нужни за добре платена и качествена работа.

Европейска комисия ще предложи основаването на академии за промишленост без излъчвания. Там ще се ползват стратегии за подготовка и преквалификация в стратегическите промишлености.
Открита търговия за устойчивите вериги на доставки
Четвъртият дирек се основава на световното съдействие и пригаждане на търговията към зеления преход. Това ще става посредством транспарантна конкуренция и открита търговия въз основата на задължения с комерсиалните сътрудници на Европейски Съюз и работата на Световната комерсиална организация (СТО). С тази цел Комисията ще продължи да развива мрежата на Европейски Съюз за съглашения за свободна търговия и други форми на съдействие с сътрудниците, с цел да бъде подсилен зеленият преход. Ще бъде проучена и основаването на Клуб на основните първични материали, посредством който потребителите и богатите на находища страни да подсигуряват сигурността на световните доставки. Ще се изследва и основаването на индустриални партньорства за чисти технологии и промишлености без излъчвания.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР