Европейската комисия предлага спешна намеса на европейските енергийни пазари с

...
Европейската комисия предлага спешна намеса на европейските енергийни пазари с
Коментари Харесай

Еврокомисията предлага задължително пестене на ток в пикови часове

Европейската комисия предлага незабавна интервенция на европейските енергийни пазари за справяне със скорошното фрапантно покачване на цените.

Първата стъпка за справяне с високите цени е намаляването на търсенето. По този метод може да се окаже влияние върху цените на електрическата енергия и да се реализира общ уравновесяващ резултат върху пазара. Интерес съставляват часовете от денонощието, когато цената на потреблението на електрическа енергия е най-висока, т.е. когато производството на сила от газ оказва най-значително влияние върху цената. Ето за какво Комисията предлага обвързване за понижаване на потреблението на електрическа енергия с най-малко 5% по време на избрани часове с най-висока цена на потреблението.

От страните членки ще се изисква да набележат 10% от часовете с плануванаъа най-висока цена и да понижат потреблението през тези пикови часове. Комисията предлага също по този начин страните членки да си слагат за цел до 31 март 2023 година да понижат цялостното търсене на електрическа енергия с минимум 10%. Те могат да решат кои са подобаващите за тях ограничения за реализиране на тази цел, като те може да включват финансова отплата.

Намаляването на търсенето в пиковите часове ще докара до понижаване на потреблението на газ с 1,2 милиарда кубични метра през зимата, считат от Европейска комисия.

Комисията предлага също по този начин краткотрайна горна граница на приходите за производители на електрическа енергия, които работят на подпределни цени. Става въпрос за енергоносители с по-ниски разноски — да вземем за пример възобновими енергийни източници, нуклеарна сила и лигнит. Тези производители доставят електрическа енергия на електроразпределителната мрежа на цена под ценовото ниво, несъмнено от по-скъпите производители, работещи на пределни цени. Тези производители с подпределни цени осъществят изключителни доходи с релативно постоянни оперативни разноски, защото работата на скъпоструващите електроцентрали, работещи с газ, докара до повишаване на цената на едро на електрическата енергия, която получават.

Комисията предлага горната граница на приходите на производителите с подпределни цени да се дефинира на 180 EUR/MWh. Това ще разреши на производителите да покрият своите капиталови и оперативни разноски, без да се пречи на вложенията в нови мощности в сходство с нашите цели за 2030 година и 2050 година в региона на енергетиката и климата.

Приходите над тази граница ще се събират от страните членки и ще се употребяват за подкрепяне на потребителите на сила да понижат сметките си. Държавите членки, търгуващи с електрическа енергия, се предизвикват да подписват двустранни съглашения за взаимност за разделение на част от приходите от подпределните цени, събирани от страната производител, в интерес на крайните консуматори в страната членка с ниско произвеждане на електрическа енергия. Тези съглашения се подписват до 1 декември 2022 година, когато чистият импорт на електрическа енергия на страна членка от прилежаща страна е минимум 100%.

На трето място, Комисията предлага също по този начин краткотрайна солидарна вноска върху изключителните облаги, генерирани от действия в нефтения, газовия, въгледобивния и нефтопреработвателния бранш, които не попадат в обсега на избраната горна граница на приходите за производителите с подпределни цени. Тази краткотрайна по своя темперамент вноска ще резервира капиталовия тласък за екологичен преход.

Тя ще бъде събирана от страните членки върху облагата за 2022 година, в случай че тя се е нараснала с над 20% от междинната облага за предходните три години. Приходите ще бъдат събирани от страните членки и пренасочвани към потребителите на сила, най-много уязвими семейства, тежко наранени сдружения и енергоемки браншове. Държавите членки могат също по този начин да финансират трансгранични планове, отговарящи на задачите на проекта REPowerEU, или да употребяват част от приходите за изцяло финансиране на ограничения за отбрана на заетостта или поощряване на вложенията във възобновими енергийни източници и енергийна успеваемост.

Като други способи за интервенция в разпоредбите на пазара на електрическа енергия Комисията предлага също по този начин да се разшири наборът от ограничения за цените на силата, който е направен в интерес на потребителите. Съгласно тези оферти за първи път ще се разрешат контролирани цени на електрическата енергия под себестойността им и ще се разшири обсегът на контролираните цени, тъй че да бъдат включени и дребните и междинните предприятия.

Комисията ще задълбочи разискванията си с страните членки по отношение на най-хубавите способи за понижаване на цените на газа. Ще бъдат прегледани и разнообразни хрумвания за гранични цени и за увеличение на ролята на Енергийната платформа на Европейски Съюз за улеснение на сключването на съглашения за по-ниски цени с доставчиците посредством непринудено взаимно закупуване. Освен това Комисията ще продължи да работи по принадлежности за възстановяване на ликвидността на пазара на енергийните услуги. Тя ще преразгледа краткотрайната рамка за държавна помощ при рецесии, с цел да се подсигурява, че тя продължава да разрешава на страните членки да дават нужна и пропорционална поддръжка за стопанската система, в същото време предлагайки идентични условия на конкуренция.

На изключителното съвещание на Съвета по енергетика на 9 септември министрите на енергетиката на страните членки утвърдиха сегашната работа на Комисията в тези области, предава Българска национална телевизия.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР